Anna Boleynová: Dvě tváře nejslavnější královny-manželky v dějinách Anglie

Anna Boleynová: Dvě tváře nejslavnější královny-manželky v dějinách Anglie
Nemusíte být historici, a přesto jste určitě na jednu z nejpopulárnějších postav anglické historie narazili. Anna Boleynová inspirovala mnoho romanopisců, historiků, tvůrců filmů i seriálů. Její krátký život plný zvratů a tragický konec je i po staletích velmi poutavý.

Anna se stala zajímavou osobou hned z několika důvodů:

• Dokázala se provdat za krále, přestože ji původně rodiče vybrali jednoho z bezvýznamných šlechticů.

• Díky její schopnosti pobláznit krále Jindřicha VIII. vznikla anglikánská církev.

• Anna dala své zemi výjimečného následníka trůnu – Alžbětu I.

Čtěte také: Skandální život princezny Margaret, mladší sestry královny Alžběty

Boleynová je dějinami považovaná za jednu z nejchytřejších a nejambicióznějších žen, pokud šlo o schopnost prosadit se u dvora a prošlapat si cestu až na úplný vrchol, na královský trůn. Už jako dítě byla velni temperamentní a mazaná.

Cesta na výsluní

Dcera sira Thomase Boleyna a lady Alžběty Howardové prožila dospívání v Nizozemsku a ve Francii, kde byla dvorní dámou královny Klaudie Francouzské (nejstarší dcera Ludvíka XII.) Jako všímavá dospívající dívka se brzy naučila, jak na sebe upozornit a upoutat pozornost mužů. Schopnost bavit společnost jí po návratu do Anglie vynesla místo u dvora v roli dvorní dámy královny Kateřiny Aragonské, místo plánovaného všedního sňatku.

Čtěte také: Kdo ve skutečnosti zavraždil Anežku Hrůzovou aneb případ, který odstartoval hilsneriádu

S krásou a šarmem ji nedalo moc práce okouzlit monarchu, který byl uvězněný ve svazku s Kateřinou Aragonskou, která mu dala pouze dceru Marii a další pokusy o dědice mužského rodu nevyšly. A Jindřich syna chtěl tak moc, že věřil, že mu jej Anna porodí. Ta dobře věděla, že pokud se králi oddá, jeho zájem brzy opadne, a tak s ním hrála hru na plachou laň a vášnivého lovce. Udržovala s ním vášnivou korespondenci a sváděla jej při každé příležitosti.

Jenže pro Jindřicha nebylo snadné se zbavit zbožné Kateřiny Aragonské (dcery krále Ferdinanda II. a Isabely I. Kastilské), za kterou stála církev v čele s papežem a silné Španělsko. Když se Jindřich nedočkal anulování manželství, vyřešil situaci po svém. Založil anglikánskou církev, na tajné svatbě se nechal oddat s Annou (1533) arcibiskupem canterburským a prohlásit manželství s Kateřinou za neplatné. Brzy se prohlásil za hlavu církve a začal hon na věřící, kteří nechtěli k jeho církvi přestoupit.

Čtěte také: Skupina Blondie: Bouřlivý život rebelky Debbie Harry, jaký byl a co dělá dnes

Zrazená a opuštěná

Anna krátce po svatbě otěhotněla a přestala být pro krále atraktivní. Z obávané a mocné dámy, kterou lid vinil ze ztráty oblíbené Kateřiny, se stala podváděná královna. Po porodu dcery Alžběty I. se její situace ještě zhoršila a život ve strachu a napětí se na ní podepsal třemi potraty. Král znovu potřebovat vyměnit manželku, která by mu už konečně dala mužského dědice. Novou adeptkou je Jana Seymourová, se kterou se král nijak netají. Jenže se potřebuje zbavit Anny. A to je práce pro Thomase Cromwella, aby našel přijatelný způsob, jak králi umožnit další manželství.

Anna Boleynová prohrává svůj život ve hře, kterou sama začala a v roce 1536 končí v Toweru a krátce poté na popravčím špalku obviněná z cizoložnictví, incestu s bratrem a čarodějnictví.

Čtěte také: Tajný kód amerických indiánů, který pomohl vyhrát 2. světovou válku

Dcera Anny Boleynové

Nikdo nemohl tušit, jak velkou službu Anglii prokázala, když porodila Alžbětu I., která se dostala k moci po smrti Marie I. a vládla Anglii 44 let, usmířila obě církve a nastolila v zemi stabilitu a prosperitu. Její vláda se nazývá alžbětinská doba nebo zlatý věk Anglie.