Vliv úplňku na porod bývá obrovský

Vliv úplňku na porod bývá obrovský
Věří se, že úplněk ovlivňuje spoustu věcí. Když se historicky tato fáze měsíce blížila, těhotné ženy se všude po světě připravovaly s nadějí na porod. Jde pouze o pohádku staré manželky? Nebo něco tajemného, o čem hodně slyšíme, známe z historie, ale zatím nerozumíme, jelikož žijeme hodně racionálně a snažíme se vše vysvětlit fakty a čísly?

Když se zeptáte jakýchkoli porodních pracovníků či doktorů, je pravděpodobné, že vám řeknou, že počet porodů se během období úplňku každý měsíc zvyšuje a opravdu během této fáze rodí spousta novopečených maminek, něco na tom tedy být musí. Nov je ovšem taky velmi silná fáze měsíce, která působí na lidi, a také může dojít pravděpodobněji k porodu než v jiné fázi.

Lékaři připouštějí možnou spojitost s úplněk a vyšší porodností v tomto období, Zdroj: Gorodenkoff/ Shutterstock

Měsíc řídí menstruační cyklus a vše, co je s ním spojeno

Ženy si dle fází Měsíce řídí i svůj menstruační cyklus, není tedy náhoda, že trvá přibližně stejnou dobu jako období od novu do úplňku. Na toto téma vzniklo již spoustu publikací, mezi nejznámější patří třeba kniha Cyklická žena od Mirandy Gray. Ta popisuje, jak během menstruačního cyklu projdeme čtyřmi fázemi, které souvisí se změnami našich nálad, fyzickou zdatností, soustředěností nebo plodností.

Proč si tedy dle měsíce neplánovat také početí, ale i plodné dny? Vše to totiž úzce souvisí s měsíčními cykly. Nejde vždy o to, abychom plodné dny nebo porod měli synchronizované s úplňkem, důležité je navnímat si své vlastní tělo a jeho potřeby. Ovšem astronomicky i energeticky bývá Měsíc ve fázi úplňku nejsilnější. Z tohoto důvodu má hodně žen právě v tomto období plodné dny.

Narození v den úplňku v sobě nese spoustu symbolik

Různé kultury a náboženství spojují symboliku úplňku a porodu s něčím jiným. Některé lidové tradice třeba praví, že se děti narozené den po úplňku těší úspěchu a vytrvalosti. Podle astrologie jsou ale energie planet velmi silné během úplňku, a tak pokud jste se narodili během této fáze, pravděpodobně budete mít spoustu vnitřních sporů mezi tím, co si myslíte, že byste měli dělat, a tím, co vaše srdce skutečně chce.

To může vytvořit křížovou palbu tužeb a impulsů, která vás táhnou všemi různými směry a zanechávají vás na křižovatce bez ponětí, kterým směrem se vydat. Ovšem tito lidé bývají také velmi spirituální, což je jedna z možných cest, jak naslouchat lépe svému srdci. Zkuste si schválně zjistit, během jaké měsíční fáze jste se narodili vy. Možná odhalíte spoustu nových věcí o sobě samých.