Kvíz: Základy péče o novorozence aneb zjistěte, zda jste připravena stát se maminkou

Kvíz: Základy péče o novorozence aneb zjistěte, zda jste připravena stát se maminkou
Příchod miminka na svět je novou a poměrně náročnou situací, která přináší nejednu neočekávanou situaci. V našem testu zjistíte, zda víte o novorozeneckém období a o péči o miminko to nejdůležitější. 

Novorozenec si potřebuje zvyknout na nové prostředí 

Novorozenecké období probíhá ode dne, kdy miminko přijde na svět, až po jeho 28. den života. V tomto období si miminko zvyká na to, že již není v děloze matky. Jedná se tak o poměrně náročné období. Miminko se musí naučit přijímat potravu, samo zvládat svoji termoregulaci či fakt, že již není obklopeno plodovou vodou a stěnami dělohy matky.

Prvních sedm dní po porodu miminka nazýváme jako časné novorozenecké období. Zpravidla se během těchto dnů miminko s maminkou přesouvá poprvé do svého domova. Do tří dnů od doby propuštění z nemocnice by pak mělo dojít k první návštěvě pediatra. 

Důležité je, aby maminka i miminko byly v psychické pohodě 

Aby miminko i maminka byly v pohodě, je vhodné nastavit si denní harmonogram. Je však potřeba myslet na to, že miminko může mít každý den jinou náladu, a tak se rozhodně není potřeba při nedodržování harmonogramu hroutit. Zapomeňte také na pravidlo kojení každé tři hodiny. Každé miminko je individuální, a tak jej nakonec můžete krmit každou hodinu. Zpravidla platí, že by matka měla především poslouchat potřeby svého dítěte. 

Pokud miminko nespí, zachránit vás může bílý šum

Během prvních týdnů hraje v životě novorozence hlavní roli spánek. Prospat může až 20 hodin denně. Samozřejmostí je časté buzení miminka. Pokud vám nechce spát, vyzkoušet můžete například bílý šum. Zvuk, který dokázal ke spánku ukolébat již nejedno miminko.

 

Zdroj článku: