Které víno prospívá vašemu zdraví: bílé, červené nebo růžové?

Které víno prospívá vašemu zdraví: bílé, červené nebo růžové?
Jak říkají Francouzi, růžová vína jsou vyrobena pro lásku, bílá jsou ideální pro uhašení žízně a červená jsou ideální pro zdraví a potěšení. Jiný francouzský vtip zase nenápadně poznamenává, že víno (červené nebo bílé) může léčit všechno na světě kromě alkoholismu...

Které víno je zdravější – červené nebo bílé?

Vědci zjistili, že je to červené víno, které má příznivý účinek na oslabenou imunitu a lidské zdraví obecně. Na základě výsledků vědeckého výzkumu je červené zdaleka nejzdravější, ale za předpokladu, že se jedná o přírodní víno, a ne o levný práškový nápoj. Pokud jde o zdraví, je nejvhodnější požívat suché červené víno. Obsahuje minimální množství alkoholu a cukru, a co je nejdůležitější, jsou zachovány všechny užitečné vitamíny.

Výhody bílého vína

Nicméně i bílé víno je zase v jiných ohledech zdraví přínosné. Suchá bílá vína (neobsahující více než 12 % alkoholu) se doporučují používat k ochraně krevních cév, srdce, stejně jako při onemocněních žaludku, chudokrevnosti a zhoršené látkové výměně. Pozor, někteří z nás jsou citlivější a je obecně známo, že po bílém víně může pěkně začít pálit žáha.

Zdroj: Autor: Rostislav_Sedlacek / Shutterstock

Výhody růžového vína

Blahodárné vlastnosti růžového vína jsou jakýmsi kompromisem mezi bílým a červeným vínem. Toto víno se bude hodit při problémech se srdcem, žaludkem, onemocněním jater a vysokým tlakem. Draslík a fosfor, které se nacházejí v růžovém víně ve vyšším množství, mají příznivý účinek na nervový systém.

Blahodárné vlastnosti růžového vína jsou jakýmsi kompromisem mezi bílým a červeným vínem.

Víno a těhotenství

A je vhodné během těhotenství pít červené a bílé víno? V tak důležitém období pro ženu a její dítě lékaři doporučují upustit od pití alkoholu, včetně vína. Je třeba si uvědomit, že obrovské množství prospěšných látek obsažených ve víně nelze srovnávat s negativním účinkem alkoholu na plod. Proto neriskujte a od jakéhokoliv alkoholu raději upusťte.

Zdroj článku:
  • Autorský text