Třicítka je nejdůležitějším milníkem každé ženy

Třicítka je nejdůležitějším milníkem každé ženy
Třicítka je asi nejvýznamnějším milníkem v životě každé ženy. Říká se, že po třicítce začíná ten opravdový život a že žena se stává skutečnou ženou. Pojďme si říci, co s sebou toto jubileum přináší.

Co říká na třicítku naše hlava

Fráze, že žena se stává skutečnou ženou až po dosažení třiceti let, má přeci jen něco do sebe. Přichází čas, kdy se vychovávají děti, upevňují vztahy i postavení v práci. Do duše se nám začíná pomalu vkrádat vnitřní klid a priority máme téměř srovnané. Chaotický a neuspořádaný život měníme za jeho opak. Snažíme se nedělat chyby, a pokud přeci jen k nějaké dojde, snažíme se ji řešit se vztyčenou hlavou a s klidem v duši. Jsme vyrovnanější a plánovací diáře se pomalu, ale jistě stávají naši nedílnou součástí. 

Jak reaguje naše tělo

S příchodem třicátého roku se toho hodně děje i s naším tělem. Není třeba panikařit! Změny mohou být k lepšímu nebo zkrátka jen změní situaci bez toho, aby byly buď negativní, nebo pozitivní.

Metabolismus

Je naprosto přirozené, že po třicítce se metabolismus zpomaluje. Tělo hůře spaluje energii z potravin, a může se tedy stát, že pokud po třicítce nezapojíme do svého života pohyb a budeme se stravovat nezdravě, začneme nabírat na váze. Tady je zapotřebí kombinovat kvalitní a zdravé potraviny a pravidelnou fyzickou aktivitu.

Cyklus

Ženské pohlavní hormony začínají po třicítce postupně ubývat, což se může projevit změnami v menstruačním cyklu. Cyklus může být slabší, silnější nebo nepravidelný. Nejedná se ale o nic vážného. Při výrazných změnách je dobré se poradit se svým gynekologem.

Přirozené otěhotnění

V souvislosti se změnami cyklu může být těžší otěhotnět. Doba jde ale dopředu, a tak dnes platí, že prvorodičky do 35 let se nemusí ničeho obávat. Po 35. roku už stoupá riziko spontánního otěhotnění a zvětšuje se riziko dědičných anomálií a potratů. Tyto dramatické scénáře se uvádí ale pouze kvůli vyššímu věku. Zdravé rodičky, které nemají žádné obtíže, mohou i po pětatřicítce bez problémů otěhotnět a porodit zdravé miminko.

Pokožka

I pokožka stárne. Mohou se objevit první vrásky. Kvůli přirozenému úbytku kolagenu může pokožka ztrácet pružnost a flexibilitu. Tady je třeba nepropadat panice, ale věnovat své pokožce péči (kvalitní pleťové přípravky, návštěva kosmetika apod.).

Nezapomínejte ve svém věku na pohyb. Zkusit můžete třeba jógu.
Nezapomínejte ve svém věku na pohyb. Zkusit můžete třeba jógu | Zdroj: fizkes / Shutterstock

Jak zvládat život po třicítce?

Jak již bylo zmíněno. Po třicítce se zpomaluje metabolismus a kombinace špatného stravování a nedostatku pohybu bude mít za následek přibývání na váze, o což většina žen vůbec nestojí. Při dodržování základních pravidel ale nepřibereme ani deko!

Fyzická aktivita

Pohyb je důležitý v každém věku a po třicítce to platí dvojnásob! Pokud nejste zrovna milovnice posiloven, činek a běhu, vsaďte na pomalejší fyzické aktivity jako je rychlá chůze, jóga nebo jiné všestranné cvičení. Důležitá je pravidelnost, disciplína a zodpovědnost. 

Stravování

Fyzická aktivita je sice velmi důležitá, ale 80 % našeho těla tvoří strava. Laicky řečeno: „Pokud budete běhat a cvičit 6x týdně a budete se stravovat nezdravě, kila rozhodně dolů nepůjdou.“. Důležitá je kvalitní, pestrá a zdravá strava (maso, zelenina, jiné bílkoviny). Je třeba se vyhýbat cukrům a zaměřit se na proteiny. Nezbytnou nutností je také pravidelnost. Rozhodně se nestačí najíst 1x denně.

Pitný režim

Ani na pitný režim bychom neměli zapomínat. Pitným režim se myslí dostatek zdravých tekutin (voda, bylinné čaje).

Další nutnosti

  • spánek – pravidelný a kvalitní spánek je pro zdraví neskutečně důležitý
  • alkohol a cigarety – tyto dvě věci se zdravým životním stylem rozhodně neslučují, svému tělu skleničkou vína o víkendu neublížíme, je třeba ale konzumovat alkohol v rozumné míře a vyhnout se především tvrdým alkoholickým nápojům a míchaným drinkům
  • cheat day – jednou týdně nebo jednou za 14 dní si dopřejte cokoliv, na co máte chuť, na tento den se budete vždy těšit, zatímco ty ostatní budete dodržovat striktní pravidla