Místa, na která se při úklidu často zapomíná: Na co při jarním úklidu nezapomenout

Místa, na která se při úklidu často zapomíná: Na co při jarním úklidu nezapomenout
Každá domácnost potřebuje pravidelnou údržbu a většina z nás již má zavedenou rutinu, během níž se soustředí na úklid toho nejdůležitějšího. Zde jsou tipy na místa, na která byste neměli zapomenout při generálním úklidu.

Generální úklid domácnosti by měl být realizován alespoň jednou až dvakrát ročně. Obvykle k němu přistupujeme na jaro (tzv. jarní úklid) a pak během podzimu nebo začátkem zimy. Zatímco klasický pravidelný úklid se omezuje na několik specifických úkonů, jež zajišťují, že je domácnost udržována na potřebné úrovni pořádku, generální úklid by se měl zaměřovat na hloubkové čištění všech povrchů včetně úložných prostor. Mnoho míst však i během generálního úklidu nechtěně vynecháváme, ačkoliv mohou být zdrojem zvýšeného výskytu prachu a nečistot.

Na jaká místa se při generálním úklidu zaměřit

Ve většině domácnosti se najdou místa, na která se při běžném i generálním úklidu často zapomíná a je potřeba se na ně speciálně zaměřovat. Mezi ta nejčastěji opomíjená se řadí následující.

Skříňky na kuchyňské lince

Ačkoliv vnitřky skříněk kuchyňské linky se obvykle jednou za čas vyklízí, jejich svrchní části (stejně jako na vrchní části velkých spotřebičů, především ledničky) jsou obvykle opomíjeny. Jelikož se jedná o povrchy v kuchyňském prostředí, bývají namáhány poměrně náročnými podmínkami – vlhkostí, zvýšenou teplotou, mastnými výpary apod. Pouštíte-li se do velikého úklidu, vyhraďte si na tyto plochy dostatek času a připravte si účinný prostředek, ideálně kombinaci horké vody, vinného octa a odmašťovacího přípravku.

Parapety, okenní rámy a garnýže

Při správném generálním úklidu se samozřejmě myjí okna, velmi vhodné je však provést kompletní očištění včetně okenních rámů a parapetů (i ze spodní strany) a také garnýže. Horní strana garnýží, na které se drží nejvíce prachu, bývá často ponechána bez očištění, jelikož je příliš vysoko. Stejně tak se vynechávají rámy po celé délce okenní tabule. Všechna tato místa je možné čistit nejen klasicky saponátem a hadrem, ale také vysavačem a poté jen otřít hadrem namočeným v horké vodě.

Při mytí oken nezapomeňte i na čištění okenních rámů nebo parapetů, včetně spodní strany
Při mytí oken nezapomeňte i na čištění okenních rámů nebo parapetů, včetně spodní strany | Zdroj: hrabar / Depositphotos

Stínítka na lampách a stropních světlech

Stínítka a kryty bývají z různého materiálu. Zatímco na stolních lampičkách se otírají většinou při běžném úklidu, na stěnové nebo stropní lampy se velmi často zapomíná. Jejich výhodou je, že jsou obvykle vyrobeny ze snadno omyvatelných materiálů a lze je čistit běžným způsobem, včetně klasického přípravku na sklo či plasty nebo třeba parním čističem. Alespoň jednou za rok je vhodné otřít také vypínače a zásuvky.

Polštářky na pohovce a křeslech

Obdobně jako samotná pohovka i polštářky na ní se čistí (perou) mnohem sporadičtěji než vlastní ložní prádlo. Polštářky mohou mít návlek, ale nemusí, každopádně by se měly prát obdobně jako ložní prádlo, tedy alespoň jednou do měsíce (případně pouze potahy). Jelikož se běžně neplní peřím, mohou se polštářky prát jako celek (podle pokynů výrobce).

Odpady a nádoby na odpad

Odpadní trubky a výlevky by se měly čistit vždy, když se z nich značně šířit nepříjemný zápach, vhodné je si však i pro tuto činnost vybudovat rutinu. Na běžné čištění stačí ocet, citronová šťáva nebo jedlá soda, více zanesené odpady již vyžadují použití chemie. Nádoby na odpad by se měly čistit chemikáliemi minimálně s antibakteriálním účinkem.

Plochy pod a za spotřebiči

Nejen v kuchyni se zapomíná na povrchy obvykle kryté menšími i většími spotřebiči (myčkou mikrovlnkou), dalším takovým místem bývá koupelna, kde se nejčastěji nachází pračka. Stejně tak je vhodné čistit samotné spotřebiče a domácí elektroniku.