Elektrický zubní kartáček vyžaduje zvláštní péči

Elektrický zubní kartáček vyžaduje zvláštní péči
Elektrický zubní kartáček je efektivnější v dentální hygieně než klasický zubní kartáček. Je však důležité dbát na správnou péči a údržbu tohoto přístroje, aby nedocházelo k tvorbě zubního kamene.

Efektivnější čištění zubů

Dentální hygiena je velmi důležitou součástí celkového zdraví člověka. Pokud si pravidelně nečistíme zuby, dochází k tvorbě zubního kamene a bakterií v ústní dutině. Špatná kvalita zubů může negativně ovlivnit kvalitu života. Doporučuje se čistit si zuby alespoň dvakrát denně po dobu dvou minut. Studie z roku 2019 společnosti Journal of Clinical, přišla s výsledky, že elektrické zubní kartáčky poskytují podstatně lepší ústní hygienu než běžné modely. Na rozdíl od běžných modelů elektrický zubní kartáček vyžaduje více pozornosti, co se týče údržby, jinak dochází k tvorbě vodního kamene a šíření bakterií.

Základem je důkladné čištění

Při každodenním čištění zubů přichází kartáček a hlavice do kontaktu se slinami, vodou, zubní pastou a zbytky jídla. Tato směs se může postupně usazovat na rukojeti, nabíjecí stanici a hlavici kartáčku, pokud je péče zanedbána. Pro udržení vysokého standardu zdraví a prodloužení životnosti samotného zařízení je důležité pravidelné čištění zařízení. Po skončení čistícího programu opláchněte hlavici pod tekoucí vodou a vyčistěte zbytky vody ze štětin. Následně hlavici osušte v ručníku, abyste se zbavili přebytečné vlhkosti, která jinak přispívá k tvorbě bakterií. Stejným způsobem postupujte i u nástavce.

Frekvence výměny hlavic

Každá značka může mít trochu odlišný interval, ale obvykle se doporučuje vyměnit hlavici zhruba po třech měsících používání. Důležitý je aktuální stav štětin. Pokud jsou opotřebované nebo poškozené, nečekejte a vyměňte je co nejdříve. Jakékoli další poškození štětin vede ke zhoršené kvalitě čistícího procesu v dutině ústní. Vyčnívající štětiny mohou poškodit zranění. Během čištění zubů nevyvíjejte příliš velký tlak na zuby, urychluje se tím proces stárnutí.

Aby kartáček dobře fungoval, doporučuje se hlavici měnit zhruba po třech měsících
Aby kartáček dobře fungoval, doporučuje se hlavici měnit zhruba po třech měsících | Zdroj: CITAlliance / Depositphotos

Špinavý nástavec

Velmi často dochází k situaci, že štětiny na kartáčku jsou v pořádku, ale nástavec je špinavý. Stačí naplnit sklenici antibakteriální ústní vodou a ponořit do ní hlavici kartáčku, aby byla zcela ponořená. Počkejte zhruba půl hodiny a poté jí opláchněte pod tekoucí vodou a následně osušte. Tato metoda čištění zbaví hlavici všech choroboplodných zárodků. Obě části skladujte odděleně, aby se snížilo riziko tvorby bakterií a vodního kamene. Doporučuje se skladovat obě části ve svislé podobě, aby nedošlo ke kontaktu s povrchem.

Odstranění vodního kamene

Vodní kámen je neúprosný a může se tvořit postupně, aniž bychom si toho všimli. S těmito odolnými usazeninami zatočí domácí roztok. Připravte si sklenici teplé vody s octem. Stačí pouze kousek této směsi nanést na hadřík a očistěte nástavec. Po odstranění veškerých zbytků vodního kamene omyjte nástavec pod tekoucí vodou. Nezapomeňte opět na nejdůležitější věc, a to osušení. Jak bylo výše zmíněné, vlhké prostředí přispívá k tvorbě choroboplodných zárodků. Stejnou směsí můžete očistit i nabíjecí stanici. V žádném případě nezkoušejte elektrický zubní kartáček umývat v myčce nádobí.

Zdroje článku: