Skvělá hrnková bábovka bez vajec

Skvělá hrnková bábovka bez vajec
Bábovkové těsto je tím nejvděčnějším těstem vůbec. Do bábovky můžete přimíchat spoustu věcí a máte jistotu, že bude chutnat dobře. Dokonce vám určitě zachutná také skvělá hrnková bábovky bez vajec, kterou upečete raz dva.

Máte-li doma mouku, cukr a olej, bez vajec se obejdete

Zná to asi každý, kdo někdy něco vařil nebo pekl, jak chybějící surovina dokáže zkomplikovat pečení. Chtěli jste upéct bábovku, ale v lednici nemáte jediné vejce? Nevadí, skvělá hrnková bábovka bez vajec vejce nepotřebuje a nepotřebujete pro její přípravu ani váhu pro vážení jednotlivých surovin. Dokonale si vystačíte s vaším oblíbeným hrnečkem a ještě budete za hvězdu kuchyně. Hrnečková bábovka bez vajec šetří čas a je vhodná pro vegany i pro ty, kteří vejce ve svém jídelníčku odmítají.

Co na hrnečkovou bábovku potřebujete?

  • 2 hrníčky polohrubé mouky
  • 1 hrníček cukru
  • 1 hrníček mléka
  • 1 hrníček změklého másla
  • prášek do pečiva
  • čajovou lžičku jedlé sody
  • špetku soli
  • vanilkový extrakt
  • kakaový prášek

Rozpalte troubu a vymažte formu, aby šla práce hezky od ruky

Abyste upekli hrníčkovou bábovku bez vajec, k tomu nepotřebujete žádné know-how. Přece vám jen připomeneme, abyste si rozehřáli troubu na 180 °C a dobře vymazali formu.

Bábovka vám z formy opakovaně neleze? Zkontrolujte, zda už forma není poškozená natolik, že se na její povrch lepí těsto a znemožňuje efektivní vyklopení bábovky. 

Kakaové boby, Zdroj: New Africa / Shutterstock

Jde se míchat těsto

Většinou se s těstem na bábovku začíná tak, že ušleháte vejce s cukrem. V tomto receptu ale žádná vejce nejsou, a proto si musíte vystačit se změklým máslem a cukrem. Tyto dvě suroviny pořádně vyšlehejte do hladké pěny. U másla si dejte pozor, abyste jej včas vytáhli z ledničky. Takové ztuhlé máslo totiž umí pečení prodloužit a také znepříjemnit.

V jiné míse smíchejte mouku, s pečícím práškem, jedlou sodou a se špetkou soli. Do pěny z másla přidejte vanilkový extrakt, hrnek mléka a na závěr i směs mouky. Umíchejte hladké těsto, a pak z něj jednu třetinu oddělte. Zde je prostor pro lahodné kakao. To můžete rozmíchat zrovna ve třetinové směsi. Do vymazané a vysypané bábovkové formy nejprve nalijte základní těsto, do kterého vidličkou vmícháte také kakaové těsto. V troubě pečte přibližně 50 minut.

Nenechte se svazovat receptem

Bábovkové těsto je geniální. Je rychlé, výsledek přitom zaručeně chutný. Bábovkové těsto je dokonce jedno z mála, kde můžete popustit uzdu své fantazii. Proto se při pečení nebojte vychýlit z receptu a místo kakaa do odděleného těsta třeba použijte rozpustnou kávu v prášku.

Vzhledem k tomu, že suroviny pro tuto bábovku budete odměřovat v hrnečcích, nemusíte vůbec vytahovat váhu. Bábovka vám za chvíli provoní celý dům.

 

Zdroje: