Hrnková tvarohová bábovka

Hrnková tvarohová bábovka
Tuto situaci asi každý dobře známe – po výborném obědě přichází chuť na sladkou tečku, ale není čas ani chuť vymýšlet složité recepty. A co zkusit klasiku? Hrnková tvarohová bábovka je rychlá, jednoduchá a spolehlivě uspokojí chuťové pohárky celé rodiny. Prostě jak se říká, sázka na jistotu.

Pro potřebné suroviny nemusíte chodit daleko – jen pár kroků do vaší spíže. A navíc ani není zapotřebí vytahovat kuchyňskou váhu. Vše si totiž odměříme pomocí hrnečku!

Připravíme si tyto ingredience:

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek cukru krupice
  • 1 hrnek mléka (zkuste třeba plnotučné pro intenzivnější chuť)
  • 3/4 hrnku slunečnicového oleje
  • 1 hrnek tvarohu
  • 2 vejce
  • 1 balení prášku do pečiva
  • 1 balení vanilkového cukru
  • trochu citronové kůry

Nejprve zapneme troubu a rovnou necháme předehřát na 170-180 °C, ať je to čekání na moučník co nejkratší. Nachystáme si dvě mísy na těsto, přiměřeně velké, ať je míchání co nejvíce pohodlné.

První mísa – suché ingredience

Vezměte si jednu místu a hrnek, pokud přísady ještě nemáte připravené a pojďme udělat suchý základ. Odměříme mouku, do ní pečlivě vmícháme kypřicí prášek, vanilkový cukr a vše pořádné promícháme.

A pozor! Krupicový cukr zatím nechte stranou. Nemusí to nutně být přesně v tomto pořadí – pokud opravdu spěcháte, prostě vše smíchejte, jak vám to přijde pod ruku. Důležité je, aby se všechny složky dobře propojily.

Druhá mísa – tekuté ingredience

Pokračujeme dále a připravíme si druhou mísu, do které přijde vše ostatní. Zde je postup poměrně důležitý – nejprve si vyšleháme žloutky s krupicovým cukrem do pěny a postupně vmícháváme tvaroh, olej a mléko. Přidáme přichystanou moučnou směs a dobře propojíme. Nakonec nesmíme zapomenout vyšlehat sníh z bílků a vmíchat do těsta, aby byla bábovka krásně nadýchaná.

Tip: Pokud se vám chce, můžete těsto rozdělit na dvě poloviny, jednu obarvit kakaem a udělat mramorovou bábovku i v této verzi s tvarohem.

Pečeme, vyklápíme, konzumujeme

Připravíme si vymazanou a vysypanou formu, vložíme do předehřáté trouby. Pečeme přibližně 45-60 minut a průběžně kontrolujeme pomocí špejle – v momentě, kdy je po vytáhnutí ze středu těsta čistá, jdeme do finále!

Formu s hotovu bábovkou opatrně vyjmeme z trouby, položíme na vhodné místo, ale rozhodně se nevyplatí spěchat s vyklápěním – stejně jako každý jiný moučník by mohla přilepit na formu a nepěkně se zdeformovat.

Vydržíme tedy ještě alespoň 10-15 minut a poté bábovku vyklopíme na podložku. Můžeme ještě posypat moučkovým cukrem nebo třeba kakaem dle chuti, případně polít rozpuštěnou hořkou čokoládou. Pokud už se vám ale sbíhají všechny sliny, zdobení nechte na příště a nechte si chutnat!

Zdroj:

  • autorský text