Housenky na zahradě: Rozpoznejte neškodné od škůdců

Housenky na zahradě: Rozpoznejte neškodné od škůdců
V přírodě nikoho nezajímá, že vlastníte zahradu. Zahrada je domovem a útočištěm pro mnoho tvorů zvířecí říše i hmyzí říše. Někteří z nich mohou být pro zahradu prospěšní, jiní škodí. Jak rozeznat prospěšné od škůdců?

Bělásek zelný

Zatímco dospělý bělásek je neškodný pro naši zahradu, jeho housenky ano. Tito nenasytní tvorové si hodují s oblibou na zelí, kapustě, květáku nebo brokolici. Veškeré úsilí a čas věnovaný pěstování této zeleniny může vyjít vniveč během chvilky. Housenka běláska je dlouhá asi 4 až 5 centimetrů, má černou hlavu se štítkem a tělo je zbarveno do třech světle žlutých pruhů. První generace líhne v květnu, druhá v červenci. Pokud narazíte na larvu běláska, vyneste ji mimo váš pozemek, aby se mohla později vylíhnout v krásného a neškodného motýla.

Bourovčík toulavý

Housenky bourovčíka toulavého jsou schopné sežrat všechny listy a jehličí na stromech. Největším lákadlem jsou duby, ale nepohrdnou ani dalšími stromy, jako například břízy nebo buky. Tyto housenky nejsou nebezpečné pouze pro stromy, ale také pro lidi a hlavně zvířata. Housenky jsou 3 až 5 centimetrů dlouhé a jsou pokryty tisíci žahavými chloupky, které způsobují alergickou reakci.

Babočka kopřivová

Babočka kopřivová není v žádném případě pohromou pro naši zahradu. Pokud tedy narazíte na tohoto tvora, můžete ho ponechat v zahradě. Vylíhnuté housenky jsou světle zbarvené s černou hlavou a měří asi 3,5 mm. Jejich tělo je pokryto kratšími šedočernými trny, které slouží k ochraně před predátory. Tělo je zbarveno tmavě černozelenou barvou s podélnými žlutými pruhy na stranách a na hřbetě.

Píďalka podzimní

Housenky píďalky podzimní jsou nebezpečné zejména pro ovocné stromy a okrasné dřeviny. Pokud je spatříte na zahradě, je potřeba konat co nejrychleji. Housenky píďalky jsou zelené až hnědozelené, na zádech mají proužek a po stranách tři zlatavě bílé pruhy. Poznáte ji hlavně podle pohybu, kdy se nejdříve pohne první polovina těla, poté druhá. I kvůli tomuto pohybu vzešel její samotný název.

Každý druh housenky může být nebezpečný pro jiné stromy nebo dřeviny
Každý druh housenky může být nebezpečný pro jiné stromy nebo dřeviny | Zdroj: smithore / Depositphotos

Otakárek fenyklový

Otakárek fenyklový patří mezi nejhezčí motýly u nás. Motýli se živí nektarem z rostlin a jsou neškodní pro naši zahradu. Housenku nelze brát jako škůdce, většinou se živí mrkví, petrželí, fenyklem, koprem, bršlicí a jinými. Housenka postupně mění barvu. Nejprve je černá s červenými hrbolky a velkou bílou skvrnou na zádech, poté mění barvu na zelenou s příčnými černými pruhy a šesti oranžovými tečkami na černých pruzích. Dospělá housenka může měřit až 10 centimetrů.

Předivka brslenová

Housenky předivky brslenové jsou matně žluté s tmavou hlavou a dvěma řadami černých teček na hlavě. V malém množství nezpůsobí potíže, ve velkém počtu mohou způsobit ujmu ovocným stromkům. Jejich přítomnost poznáte podle obřích pavučin.

Zavíječ zimostrázový

Housenky zavíječe způsobují nenapravitelné škody na okrasných buxusech. Okusují nejen listy, ale také dřevinu. Housenky jsou po vylíhnutí žluté, později se barví do zelena s podélnými černobílými pruhy a dvěma páry černých bradavek na hřbetu housenky. Poznáte je také podle černé lesklé hlavy.

Zdroje článku: