Bylinky, které vám zajistí noc snů: co pít pro rychlé usínání a hluboký spánek.

Bylinky, které vám zajistí noc snů: co pít pro rychlé usínání a hluboký spánek.
Potíže se spánkem patří v moderní civilizaci mezi jedny z nejčastějších. Může za to vysoká míra stresu, ale i všudypřítomné obrazovky nebo do noci zářící lampy. Naštěstí tu máme staré dobré bylinky, které nám se spánkem dovedou pomoci.

Meduňka

Meduňka podporuje relaxaci a spánek. Kromě toho má navíc antivirové vlastnosti, zlepšuje imunitu a pomáhá léčit dýchací obtíže. Navíc dovede ulevit při bolestech hlavy nebo podráždění žaludku. Čerstvá rostlina krásně voní a tak ji klidně můžete pěstovat v květináči a užívat si tak nejen jejích léčivých účinku, ale i příjemné vůně.

Levandule

Už jen její vůně uklidňuje. Takže pokud zrovna nejste na čaje, stačí si koupit přírodní esenciální olej a před spaním s ním provonět místnost pomocí aroma lampy či difuzéru, případně pár kapek oleje dát na polštář. A v tekuté podobě uklidňuje, ulevuje od depresí a urychluje hojení ran či zánětů.

Třezalka tečkovaná

Tohle přírodní antidepresivum je tak silné, že se nedoporučuje jeho užívání s chemickými antidepresivy, a dokonce může narušit účinek hormonální antikoncepce. Má sedativní účinky, působí antibioticky a protizánětlivě. Zevně slouží k ošetření otoků či ekzémů.

Jatamansi

Tohle není bylinka, ale směs několika ajurvédských bylin a koření. Působí proti depresím, uklidňuje a zlepšuje spánek. Pokud na vás klasické bylinky moc nezabírají, zkuste tuhle směs, je to víceméně jistota. Čaj vypadá trošku jinak, než jsme zvyklí, je najemno drcený a má specifickou chuť. Ale funguje výborně, a to je hlavní.

Důležitá je i spánková hygiena. Alespoň čtyři hodiny před spaním nepijte kofeinové nápoje. Pokud to jde, tak nejméně hodinu před spaním už nepracujte a neřešte stresující záležitosti. Zkuste se také držet od zdrojů modrého světla – to září ze všech obrazovek, včetně mobilu či televize. Místo televize před spaním raději zvolte knížku (samozřejmě ne horor od Kinga, ten zaručí leda noc plnou nočních můr). Může také pomoci, když si vytvoříte rituály, které budete pravidelně před spánkem dělat, a tělo se jimi podvědomě připraví na to, co bude následovat. A klasickou poučkou je i doporučení chodit spát a vstávat ve stále stejnou hodinu. Vyzkoušet také můžete relaxační hudbu nebo meditace. Důležité také je místnost, ve které spíte, dostatečně zatemnit, a pokud možno zbavit veškeré elektroniky v podobě počítače či televize. A nezapomeňte si vypnout zvuky u telefonu a dalších digitálních zařízení, aby vás v noci nerušily žádné notifikace.