Joe Biden: Vzestupy a pády nového amerického prezidenta

Joe Biden: Vzestupy a pády nového amerického prezidenta
Jsou osobnosti, které mají za sebou velice složitý život, a i když se v nedávné době o novém americkém prezidentovi denně psalo v tisku a mluvilo ve zpravodajských relacích, Joe Biden prožil život plný zvratů a určitě stojí za připomenutí.

Z nejvíce propagovaných a zneklidňujících prezidentských voleb v historii USA vzešel nový prezident. Pro veřejnost nebyl cizí, protože celých 8 let byl viceprezidentem vlády Baracka Obamy.

Biden má za sebou už dlouhý a těžký život, ve kterém čelil tragédiím. I proto ho Američané volili a svět se na něj dívá jako na zkušeného a spravedlivého vůdce, který dokáže sjednotit rozdělenou zemi.

Koktavost a první manželství

Joe Biden se narodil v roce 1942 katolickým rodičům v Pensylvánii. Pokud slyšíte některý z prezidentových projevů, těžko byste uvěřili, že v dětství silně koktal a ve škole byl kvůli tomu terčem posměchu. Sám říká, že stál hodiny před zrcadlem a recitoval poezii, což mu výrazně pomáhalo, a nakonec se koktání zbavil úplně.

Oženil se v roce 1966 s Neilií Hunterovou, a protože oba chtěli velkou rodinu, brzy měli 3 děti: Beau, Roberta a Naomi. V prosinci 1972 završil Biden svou kampaň na post senátora za Delaware úspěchem. Bylo mu 29 let a stal se jedním z nejmladších senátorů v historii USA.

Tragická událost

Z volebního úspěchu se ale dlouho neradoval. Jeho žena, která vezla v autě všechny děti, měla autonehodu, při které zemřela, stejně jako nejmladší z dětí, dvouletá Naomi. Chlapci byli zranění. Biden uvažoval o rezignaci, ale po ujištění lékařů, že chlapci budou v pořádku, si senátorský post nechal. Přísahu do úřadu složil v nemocničním pokoji svých synu.

Biden tak dny trávil ve Washingtonu a noci v nemocnici. Následně 5 let vychovával děti sám, než mu jeho bratr představil Jill Jakobsovou. Vzali se v roce 1977.

Druhé manželství a politika

Jill je učitelka a Biden o ní v jednom z projevů řekl, že je i pro něj učitelkou, která ho inspiruje a dodává mu sebevědomí věřit v sebe a přesně taková bude jako první dáma.

Joe Biden už kandidoval na prezidenta 2x. První kampaň byla v roce 1987. Kvůli několika konfliktům se rozhodl odstoupit. Místo toho se věnoval své práci předsedy soudní komise Senátu. V roce 1988 se zhroutil a byl převezen do nemocnice, kde bylo zjištěno, že má mozkové aneurysma. Podstoupil operaci mozku a stejnou diagnózu si vyslechl ještě jednou ve stejném roce. Naštěstí se uzdravil a soustředil se na práci senátora.

Jedním z jeho úspěchů, na který je hrdý, byla jeho práce na prosazení zákona na posílení práv žen a potrestání domácího násilí jako trestného činu.

V roce 2008 kandidoval na prezidentský post podruhé. Opět kandidaturu stáhl, aby podpořil Baracka Obamu. Po jeho vítězství se stal jeho spolupracovníkem. Během dvou volebních období byli i přátelé. Radost dělali Bidenovi i synové. Beau se stal generálním prokurátorem. V roce 2015 ve věku 46 let zemřel na rakovinu mozku.

3. kandidatura

I přes svůj věk se Biden rozhodl kandidovat v dalších prezidentských volbách. Jeho rozhodnutí bylo motivováno znepokojivými událostmi, které pozoroval za vlády Donalda Trumpa. 11. 8. veřejně označil Kamalu Harrisonovou za svou kamarádku a o 3 měsíce později se oba zapsali do historie.

Joe Biden je nejstarší zvolený prezidentský kandidát. Bylo mu 78 let. Dostal 76 milionů nezpochybnitelných hlasů, což je nejvíce hlasů ze všech prezidentů. Doufá, že s takovou podporou Ameriku uzdraví a sjednotí.