Mutace koronaviru v Británii: Zákaz letů a povinná karanténa

Mutace koronaviru v Británii: Zákaz letů a povinná karanténa
Evropské země jsou nyní nuceny reagovat na neblahé zprávy ze Spojeného království. Tamní podstoupili více než měsíční lockdown, nyní však začínají čísla znovu stoupat. Stojí za tím mutace viru.

Nedávný plošný lockdown Spojeného království nahradila rozvolnění, která s sebou však během prosince opět přinesla vyšší počty nakažených. Epicentrum se nachází na jihu země, převážně v oblasti Londýna. Na místě jsou plošná opatření, včetně omezení setkávání na šest osob, uzavření restaurací, barů, hotelů a dalších služeb. 

Jedná se o jednu z prvních zemí, která začala distribuovat vakcínu proti Covidu-19. Děje se tak již od 8. prosince. V současnosti se však dostane pouze na pár set tisíc obyvatel z nejrizikovější skupiny. Úplné proočkování pravděpodobně zabere několik let a náklady se budou pohybovat ve výši v přepočtu pětiset miliard korun.

V neděli přinesl britský ministr zdravotnictví Matt Hancock zprávu, že byla zaznamenána nová forma viru, která se začíná nekontrolovatelně šířit. Průběh by neměl být nijak odlišný od dosud známého koronaviru, zásadní rozdíl je v o 70 % vyšší nakažlivosti. Ministr zároveň ve své zprávě kritizoval obyvatele Londýna, kteří po zpřísnění opatření a faktickém zamezení sociálního kontaktu o Vánocích začali oblast opouštět. Potencionálně tak přispěli k možnému šíření nebezpečného viru. 

Původ nové mutace není známý, jeho vzorky však byly objeveny také v Austrálii, Dánsku a Nizozemsku. Nově hlásí první výskyt mutace také Itálie. 

Většina zemí Evropské unie bezprostředně po tomto oznámení reagovala. Česká republika stanovila zákaz leteckého spojení s Británií od pondělního poledne. Omezení by mělo trvat maximálně do konce kalendářního roku. Pro navrácené cestující z Anglie je nařízena týdenní karanténa, po níž následuje test. V případě pozitivního výsledku poté musí následovat dalších deset dní v izolaci.