10 druhů plevele, které byste měli ze své zahrady rozhodně odstranit

10 druhů plevele, které byste měli ze své zahrady rozhodně odstranit
Plevel aneb noční můra každého zahrádkáře, který touží po dokonale udržovaném trávníku. Jak s ním bojovat a které druhy odstranit co možná nejdříve? To se dozvíte v následujícím článku.

Boj s plevelem na zahradě představuje mnohdy boj s větrnými mlýny, málokdy totiž nad ním dokážeme zvítězit. Některé plevely se nejenže nekontrolovatelně šíří, ale zároveň mohou škodit i jiným okrasným rostlinám či plodinám. Pojďme se společně podívat na deset nejzákeřnějších druhů plevele, které mohou vaší zahradě škodit a zároveň se nekontrolovatelně množit.

Pampeliška

Pampeliška neboli Smetánka lékařská každé jaro zbarví louky do žlutých odstínů. Na první pohled pěkná rostlina ovšem dokáže nejednoho zahrádkáře řádně potrápit. Přestože je známá pro své léčivé účinky a dobrého pomocníka v kuchyni, ne vždy je na zahradách vítaným společníkem. Po odkvetení se pampeliška dokáže snadno rozsemenit za pomoci větru a jediným skutečným pomocníkem v boji proti této žluté květince je chemie. Zkusit ale můžete i roztok vody a octa v poměru 3:1.

Přísavník – Psí víno

Přísavník se hojně využívá jako okrasa plotů a zídek o to horší ale může být, pokud se jeho pěstování vymkne kontrole. Zbavit se ho je následně velmi složité, rád využívá živin z okolních stromů a keřů a roste doslova nehlídanou rychlostí. Ani v tomto případě ale není zapotřebí hned propadat panice, postačí směs mýdlové vody, octa a soli.

Pcháč oset

Bodlák, který se dokáže množit opravdu velmi rychle díky svým ostnatým semínkům. Pokud máte na zahradě čtyřnohého mazlíčka s rozsemením vám hravě pomůže. Semínka totiž utkvívají na srsti a bodlák se tímto způsobem velmi snadno rozmnožuje. Na pomoc vezměte herbicidy v době kvetení, kdy je rostlina nejzranitelnější.

Bodlák se díky svým ostnatým semínkům dokáže množit velmi rychle
Bodlák se díky svým ostnatým semínkům dokáže množit velmi rychle | Zdroj: vencav / Depositphotos

Křídlatka japonská

Jak název napoví, tato rostlina pochází původem z Asii, Evropa jí však nabízí ideální podmínky pro její růst, a tak se na našem kontinentu nekontrolovatelně šíří. Jedná se o rostlinu, která dokáže poměrně snadno vytlačit místní rostliny a krade živiny pro jejich růst. Pokud se chcete pustit do boje s tímto plevelem, ideální je doba od května do září. Pro hubení křídlatky vyzkoušejte třeba roztok alkoholu a vody.

Ambrozie peřitá

Ambrozie je známá hlavně pro své alergické reakce, ale také velmi rychle roste a snadno se rozmnožuje.

Bršlice kozí noha

Bršlice, stejně jako jiné druhy plevelu, je extrémně invazivní a zbavit se jí nebývá příliš snadné. Její rozrůstání navíc může být doslova devastující pro místní ekosystémy. Má tendenci se velmi rychle šířit a její likvidace může být zdlouhavá a náročná.

Pýr plazivý

Noční můra celé řady zahrádkářů, které touží po dokonale upraveném trávníku bez plevelu. Pýr se rozmnožuje za pomoci podzemních výběžků přímo nadpozemskou rychlostí. Je téměř nemožné ho vymýtit a jediným řešením je často samotné vytrhávání jednotlivých rostlin s celými kořeny.

Kanadský oves, Svlačec nebo třeba Černý bez

Zapomenout nesmíme ani na toto povedené trio, který se na vaší zahradě může objevit znenadání a být natolik invazivní, že může postupně dojít k potlačení méně invazivních rostlin.

Zdroje článku: