Hlavní symbol Vánoc – stromek. Vyberte ten nejlepší

Hlavní symbol Vánoc – stromek. Vyberte ten nejlepší
Ty tam jsou doby, kdy jediným vánočním stromkem mohl být smrk, případně pod rukou sehnaná borovice nebo jedlička. Výběr stromků je veliký a každý si může vybrat podle svých možností a preferencí.

Kritéria výběru

  • opadavost
  • prostorové možnosti
  • cena
  • upřednostňovaná výška

Opadavost

Pokud se chceme vyhnout nánosům spadaného jehličí, které se nám bude ještě po půl roce zapichovat do ponožek, rozhodně se vyhneme smrku. Zvolíme borovici nebo některý druh jedle. Před koupí se stromkem zatřepejte, a pokud už nyní se z něj sype jehličí, je uříznutý delší dobu a bude rychle opadávat.

Prostorové možnosti

Veliké a prostorné obývací pokoje a haly mají neomezené možnosti. Mohutný strom do stropu je vítaný. Menší prostory nás ve výběru omezují. Pokud se chceme kochat velikým stromem, volíme štíhlý, který do šířky moc prostoru nezabere. Řada domácností upřednostňuje stromek v nádobě, který se dá umístit na vyvýšený stůl nebo širší polici. V tomto případě na něj nemohou ani domácí zvířata nebo děti.

Cena

Stromky se nabízejí v různých cenových relacích. Rozhodně se nevyplatí jít stromek „upytlačit“. Lesy a příměstské lesoparky jsou hlídané a čekala by vás vysoká pokuta. Levné stromky ovšem nabízí přímo hájenky. Jsou to stromky z prořezů a cena je více než příznivá. Vybírat můžete ze smrků a borovic různého vzrůstu. Čím dříve přijdete, tím bohatší bude výběr. Věřte, že určité asymetrie se dokážou schovat za dobře volenou výzdobu. Stromek bude krásně vonět lesem a děti nepoznají rozdíl od drahého stromu z prodejní plochy marketu.

Upřednostňovaná výška

Ideální je přeměřit si před koupí maximální výšku do stropu od místa, na které chcete strom umístit. Strom je ovšem také možné upravit na výšku odštípnutím nevzhledné špice. Na nepravidelnou a holou špici proto neklaďte důraz, jednoduše se jí zbavíte.

Nezapomeňte si před nákupem stromku pořádně změřit místo, kam ho umístíte.
Nezapomeňte si před nákupem stromku pořádně změřit místo, kam ho umístíte | Zdroj: 2mmedia / Depositphotos

Druh

Jedle

Krásný strom se střední opadavostí a jehličím, které nijak výrazně nepíchá. Většinou pravidelné obrostlá a přiměřeně hustá. Příjemná na zdobení.

Smrk

Cenově dostupnější s pichlavým jehličím, které po pár dnech seschne a ze stromku opadá.

Borovice

Široká a mohutná s neopadavým jehličím. Hodí se do velkých prostor, které krásně provoní.

Kdy je dobré jít vybrat stromek

Ideální doba k výběru je za denního světla, protože ne všechny prodejní plochy jsou dobře osvětlené a také v období, kdy nejsou stromky pod velikými závějemi sněhu.

Výzdoba vánočního stromku je v našich rodinách podobná a moc se neliší

Světýlka, zlaté, stříbrné řetězy a skleněné nebo plastové ozdoby ve tvaru koulí, krápníků, slz, muchomůrek nebo ptáčků. Na vrcholu skleněná špice.

Jiný kraj, jiný mrav aneb Které stromy jsou populární v Americe

Obliby typu vánočního stromu se v Americe liší podle lokality.

A jak si zdobením stromku poradí v Americe?

Některé jsou jednobarevné, jiné pestré a přeplácané nebo plné blikajících světel, s tisíci přízdobami nebo zdobené jen pár přírodními produkty. Na vrcholu není špička, je buď holý, nebo nese hvězdu, páva, obrovské šišky či jinou ozdobu.