Pět důvodů, proč můžeme mít špatné sny

Pět důvodů, proč můžeme mít špatné sny
Budíte se zpocení a po zbytek noci nemůžete usnout? Špatné sny nám můžou pěkně znepříjemňovat spánek. Pokud se vzbudíme z hluboké fáze spánku uprostřed noci, organismus může mít pocit, že je čas vstávat a odmítá znovu usnout. Budeme-li před spánkem dodržovat pár základních pravidel, může se naše snění výrazně zlepšit.

Mlsejte střídmě 

Nejen plný žaludek, ale taky stimulující potraviny jako jsou čokoláda, pálivé nebo přesolené pochoutky mají na svědomí divoké snění. Energii, kterou jsme z jídla získali, potřebujeme zase vydat ven a náš organismus do rána nepočká. Večer jezte jen menší porce a nepřehánějte to se sladkostmi. Pokud jste zvyklí u televize mlsat, naučte se jíst méně tučné a slané potraviny. 

Zdroj: Autor: stockcreations / Shutterstock

Zkontrolujte si své léky 

Některé druhy léků mohou způsobovat nespavost nebo dráždivost. Pokud trpíte špatnými sny a současně užíváte léky, poraďte se s vaším lékařem. 

Pokud jste zvyklí u televize mlsat, naučte se jíst méně tučné a slané potraviny. 

Vypněte displeje

Nejen, že modré světlo z displejů ovlivňuje kvalitu našeho spánku, ale zároveň informace nastřádané těsně před spánkem výrazně ovlivňují obsah našich snů. Pokuste se ve své ložnici vytvořit uklidňující atmosféru s tlumeným osvětlením a minimálně hodinu před usnutím nepracujte na počítači.  

Větrejte

Je ve vaší ložnici dostatečně chladno? Snížením teploty ušetříte za elektřinu a zvýšíte kvalitu vašeho spánku. Pro klidný a hluboký spánek jsou důležité i vůně. Příjemné vůně si náš mozek spojuje s příjemnými zážitky, které se mohou objevit také ve snech.

Řešte své problémy

Pohádali jste se se šéfem nebo partnerem a v hlavě se vám vše omílá stále dokola? Nevyřešené konflikty zůstávají v našem podvědomí a následně se promítají do snů. Pořiďte si deník a před spaním do něj všechnu svou zlost a obavy napište, jděte si v podvečer zaběhat nebo jinak vybijte adrenalin z nepříjemné hádky.