Radujte se z vánoční hvězdy nejen o svátcích. Při správné péči vykvete i příští rok

Radujte se z vánoční hvězdy nejen o svátcích. Při správné péči vykvete i příští rok
Vánoční hvězda pochází z Mexika, a protože kvete od poloviny listopadu až do ledna, udrží vám doma kouzelnou vánoční atmosféru nejen během svátků. Ani později ji nemusíte nutně vyhazovat. Můžete se ji pokusit přimět, aby znovu vykvetla pro následující rok. Stačí dodržovat určitá pravidla.

Vánoční hvězdy jsou krásné, ale citlivé

Nejrozšířenější variantou vánoční hvězdy je tradiční červená, ale specializovaní šlechtitelé v posledních desetiletích vytvořili více než 150 rozličných odrůd, včetně růžových, oranžových, krémových nebo bílých.

Většina supermarketů obvykle umisťuje vánoční hvězdy hned ke vchodu, aby lákaly zákazníky na cestě dovnitř a ven. Hvězdu, která stojí vedle nepřetržitě se otevírajících automatických dveří, byste si ale nikdy neměli kupovat, protože jestli něco opravdu špatně snáší, jsou to výkyvy teplot a průvan. Krátce po přinesení domů tak může shodit listy. Před nákupem zkontrolujte také půdu, neměla by být ani mokrá, ani úplně suchá. Nechte si rostlinu zabalit do papíru, abyste ji ochránili před teplotami nižšími než 12 °C.

Vánoční hvězda potřebuje dostatek světla a tepla

Může být umístěna poblíž radiátoru, ale jak už zaznělo výše, je třeba ji chránit před průvanem, tzn. žádné krby, otevřené dveře či okna, ale ani větrané chodby. Ideální teplota je pro ni mezi 15 až 22 °C, takže se skvěle hodí např. do obývacího pokoje nebo ložnice. I když preferuje světlé místo před úplným stínem, nevystavujte ji přímému slunečnímu záření, aby se jí nespálily listy. To by však v zimních měsících neměl být příliš velký problém.

Zalévejte málo a často měkkou vodou pokojové teploty

Vánoční hvězda preferuje měkkou vodu, nikoli tvrdou. Dešťovka je přirozeně měkká a má nízký obsah minerálů, jako je vápník, a tak je pro rostliny ideální. V oblastech s tvrdou pitnou vodou z vodovodu můžete obsah minerálů snížit tím, že ji převaříte nebo necháte jeden den odstát. Používáte-li sušičku, můžete vodu ze sušení použít k naředění tvrdé vody.

Rostlina nemá ráda přílišné množství vody, nesmí ale ani zcela vyschnout. Kontrolujte listy. Pokud žloutnou nebo opadávají, pravděpodobně zaléváte nesprávně. Vložte do půdy prst a zkontrolujte, zda je rovnoměrně suchá v hloubce 2 cm, nebo rostlinu opatrně nadzvedněte. Je-li lehká, nastal čas zalévat. Miniaturní odrůdy je třeba kontrolovat denně.

Vánoční hvězdy v různých barvách.
Vánoční hvězdy v různých barvách. | Zdroj: Yuliasis / Depositphotos

Vánoční hvězdy upřednostňují vodu pokojové teploty a menší květináče potřebují zalévat častěji než velké, jelikož rychle vysychají. V případě pochybností je ale lepší udržovat rostlinu sušší, zalévat ji málo a často, spíše než hodně a zřídka.

Pečujte o vánoční hvězdu i po svátcích

Abyste zajistili přežití vánoční hvězdy do příštího roku, budete ji muset v dubnu seříznout asi o 10 cm a udržovat při teplotě 13 °C. V květnu ji přesaďte a přes léto pěstujte na chladném a světlém místě, ideálně při teplotě 15–18 °C. Asi v půlce října začněte se zatemňováním. Rostlina by měla mít vždy 12 hodin jasného denního světla následovaných 12 hodinami úplné tmy, což povzbudí rozkvět. Opakujte po dobu dvou měsíců.

Zdroj článku: