Osvětlení zahrady: Vše, co potřebujete vědět

Osvětlení zahrady: Vše, co potřebujete vědět
Vytvoření správného osvětlení v zahradě je praktické a estetické. Navíc díky správnému osvětlení je v zahradě i snadnější a bezpečnější pohyb. V posledních letech došlo také k trendu považovat svítidla za skutečné bytové doplňky ke zlepšení otevřených prostor domu, jako jsou například terasy.

Užitečnost zahradního osvětlení oceníte hlavně od jara do podzimu, ale jsou případy, kdy ho využijete po celý rok. V létě je pobyt na zahradě příjemný i ve večerních hodinách a třeba v zimě, kdy jsou dny krátké, jde o praktického pomocníka při snadném průchodu zahradou. Osvětlená oblast vytváří bezpečí a může vás uklidnit, když přijdete domů sami. Estetický faktor je také významný. Ve všech ročních obdobích bude velmi příjemné dívat se z okna a vidět osvětlenou oblast sladěnou se stylem domu.

Na trhu jsou k dostání lampy, světlomety a lucerny mnoha tvarů a velikostí, které splňují všechny nároky a potřeby, včetně ekonomických.

Zdroj: Autor: Piotr Wawrzyniuk / Shutterstock

Jak si vybrat

Prvním aspektem, který je třeba zvážit, když začnete vybírat venkovní osvětlení, ať už jde o zahradu, příjezdovou cestu, verandu nebo přístup ke garáži, je přemýšlet o tom, ve kterých oblastech je největší provoz a která místa chcete osvětlit.

Chcete-li například osvětlit příjezdovou cestu, můžete si vybrat, zda chcete instalovat bodová světla z boku nebo do země. Pokud naopak chcete osvětlit zahradu, abyste ji mohli využívat na jaře a v létě a obecně se vyhnout tmavým oblastem, můžete zvolit pozemní reflektory nebo světelné sloupky. Ty jsou k dispozici v různých velikostech, takže si můžete vybrat takovou velikost, která se vám nejvíce líbí nebo která nejlépe vyhovuje potřebám každé oblasti. Čím je světlo výše položené, osvětlí větší plochu. Tato sloupková světla se hodí hlavně tam, kde nejsou vzrostlé rostliny a stromy, které efekt svítivosti snižují. Pod vzrostlými stromy se umisťují spíše nižší světla, která osvětlí plochu pod stromem. V tomto případě má světlo spíše estetický než praktický význam.

Pár rad

Dvě osvětlovací tělesa, která jsou velmi blízko sebe a mají široký paprsek světla, mohou poskytnout dvojí osvětlení stejné oblasti. To je dobré, pokud se jedná o požadovaný estetický faktor, ale pokud je to na úkor jiných oblastí, které zůstávají tmavé, je lepší zkontrolovat uspořádání svítidel a rovnoměrně je přerozdělit.

Pokud musí být paprsek světla omezen na určitý bod, například na dveře, brány a francouzská okna, je třeba upřednostňovat nástěnná světla nebo lucerny visící ze stropu. Získáte tak jasnější světlo přesně tam, kde to nejvíce potřebujete.

Jaké zahradní osvětlení si vybrat?

  • LED osvětlení

Prakticky ve všech případech jsou nejlepší volbou LED žárovky. Zaručují dlouhou životnost, jsou nejodolnější a mají sníženou spotřebu energie. Okamžitě se rozsvítí a nezahřívají se. 

  • Lampy se solárními panely

Samostatnou kapitolu si zaslouží lampy se solárními panely. Jejich obsluha je velmi jednoduchá a není nutné je připojovat do sítě. Solární panel umístěný v horní části svítidla je během dne nabíjený slunečním světlem a dodává energii LED lampě. 

Po několika letech je nutné baterie vyměnit, protože cykly nepřetržitého nabíjení a vybíjení je oslabují. Aby bylo osvětlení srovnatelné s elektrickým osvětlením, je třeba zakoupit kvalitní výrobky, které jsou poměrně drahé. Levné lampičky ze supermarketu moc nesvítí a dlouho nevydrží.

Kvalita venkovního osvětlení

Při zvažování nákupu zahradního osvětlení je velmi důležité, aby bylo vodotěsné a pokud jde o osvětlení zapuštěné v terénu, je nutná odolnost ještě proti vnikání zeminy, štěrku a písku. Důležitá je i kvalita materiálu, který je vystavený i nepříznivému počasí, střídání teplot a slunečnímu záření. Všechny informace o vodotěsnosti atd. by měly být uvedeny na výrobku.

Zapnutí světel zapojených do elektrické sítě

Spolu s rozhodnutím, které a kolik svítidel nainstalovat, musíte vědět, jak regulovat zapnutí a vypnutí elektrického systému. Čistě manuální metoda často není vhodná.  Nejpraktičtějším řešením je programování systému: světla se automaticky zapínají a vypínají ve stanovený čas (programovatelné podle ročních období a potřeb). Nejmodernější systémy umožňují samostatně zapínat a vypínat světla různých zón, což je užitečné, pokud chcete, aby světla v blízkosti vchodových dveří měla delší dobu zapnutí než v ostatních zónách.

Pohodlná a praktická varianta

Jednoduchým způsobem, jak automatizovat zapnutí osvětlovacího systému, je volba „soumrakového osvětlení“. Jedná se o světla, která se zapínají a vypínají nezávisle na manuální obsluze za soumraku a úsvitu. Jsou zvláště užitečné v případech, kdy není možné použít časovače. Zaručují také úspory elektřiny, protože se rozsvítí až když je to skutečně potřeba.

Existují dva způsoby, jak vytvořit takový systém: pomocí speciálního přepínače nebo s přednastavenými žárovkami.
Žárovky, které jsou k dispozici také ve verzi LED, jsou uvnitř vybaveny jedním nebo dvěma senzory, které detekují množství vnějšího světla, aby regulovaly činnost žárovky. Když kupujete svítidla, nezapomeňte zkontrolovat, zda jsou kompatibilní s těmito speciálními žárovkami, protože některé osvětlení je vybavené nepříliš průhledným nebo mléčným sklem a senzor žárovky nemůže fungovat.

Spínač reguluje všechna světla v sestavě. Cena těchto přepínačů je ve velkém cenovém rozpětí a je dobré se poradit s prodavačem o nejlepší variantě. Ty nejmodernější jsou už sladěné se zeměpisnou šířkou a délkou, která se při instalaci nastavuje, aby koordinovaly svícení tím nejlepším způsobem.

Zdroj: