Psí plemena, o kterých jste nikdy předtím neslyšeli

Psí plemena, o kterých jste nikdy předtím neslyšeli
Ulice jsou plné labradorů, jezevčíků, jorkšírů a vlčáků a jen málokdy máme šanci zahlédnout nějaké neobvyklé plemeno. Přinášíme vám seznam těch méně obvyklých plemen zajímavých nejen svým vzhledem.

Bedlington teriér – náladový společník

Tato atletická “psí ovečka” sloužila na severu Anglie k lovení krys a potkanů, později k závodění. Dnes je oblíbeným, i když ne příliš častým, domácím mazlíčkem. Možná právě proto, že tento roztomilý huňáč je trochu nepředvídatelným. I přestože je v domácích podmínkách velmi milý a hravý, venku může jednat nečekaně agresivně, obzvláště k ostatním psům. 

Azavak – symbol přepychu

První azavak byl k nám dovezen v sedmdesátých letech 20. století. Pochází z kmene Tuaregů, kteří si jej cenili jako zlata. I dnes patří mezi psí šlechtice s nejdražší pořizovací cenou. Traduje se, že je to pes nešlechtěný a zcela původní. Po staletí mu zůstaly tytéž vlastnosti, obzvlášť rychlost, svéhlavost a věrnost. 

Azavašský chrt ještě zdaleka není plně domestikovaný a převládají u něj lovecké pudy. K životu potřebuje smečku, uprostřed milující lidské rodiny se tedy bude cítit bezpečně. 

Louisianský leopardí pes – potomek vlků

Americké plemeno, o němž se traduje, že vznikl křížením indiánských psů s červeným vlkem. Že v jeho žilách koluje vlčí krev je patrné z jeho svobodomyslné povahy, vysoké inteligence a svébytnosti. Rozhodně to není pes pro každého, vyžaduje důslednou a trpělivou výchovu, hodně pohybu a cvičení. 

Dandie Dinmont teriér – bláznivě šťastný psík

Pamatujete si psa Falka z filmu Nekonečný příběh? Tento přátelský skotský psík s rozevlátou čupřinou na hlavě se stal jeho předlohou. Jméno Dandie Dinmont získal po postavě farmáře z historického románu. V anglických rodinách je velice oblíbeným, možná také proto, že jej vlastnila královna Victorie. Díky své hravosti a mazlivosti se jako jediný z teriérů využívá na canisterapii. 

Kai Ken – tygří pes

Domovinou těchto tygrovaných liščích psů jsou lesnaté japonské hory, kde byli cvičeni k lovu jelenů a kanců. Plemeno Kai Ken je velmi vzácné a po celém světě existuje jen několik chovatelských stanic. 

Xoloitzcuintli aneb mexický naháč

Tito vrásčití bezsrstí psi byli pojmenováni podle aztéckého boha Xolotla, který provázel mrtvé při cestě na druhý břeh. Údajně mají dar léčit a odhánět zlé duchy. Jsou velmi citliví, oddaní své rodině, ale ostražití vůči cizím.