Ginkgo biloba: Živoucí fosilie s moderním využitím

Ginkgo biloba: Živoucí fosilie s moderním využitím
Ginkgo biloba, slyšeli jste už někdy o této rostlině? Možná ji budete znát pod názvem jinan dvoulaločný. Tato rostlina rostla již v pravěku, zasaďte si ji, a hned se vrátíte v čase.

Jedná se o strom, původem z Číny. V pravěku byl vysazován v čínských a japonských chrámových zahradách, kde byl považován za posvátný. Během let se ginkgo biloba rozšířil do dalších částí světa, včetně Evropy a Severní Ameriky. Nyní je považován jako okrasný strom, odolný vůči plísním a hmyzu.

Vzhled

Jedná se o velmi fascinující rostlinu, s dlouhou historií. Má zelenou barvu, a je to opadavý strom. Jinany se řadí mezi jehličnany a listnany, ale mají svou vlastní skupinu, a to právě jinany. Dříve rostly po celé severní polokouli. Přezdívá se jim živé fosilie, nebo živoucí zkameněliny, jelikož rostly již ve prvohorách. Listy jinanu jsou opravdu nádherné, jelikož vypadají jako dvě poloviny srdce. Rostou vějířovitě uspořádané a jsou ve svazečcích na zkrácených postranních větvičkách. 

Je to dvoudomý strom, tedy samec a samice rostou odděleně. Pohlaví stromu právě rozhoduje, zda se na vaši zahradu hodí, či nikoli. I přes to, že je rostlina hojně pěstovaná, je zařazena mezi ohrožené druhy v Červeném seznamu IUCN.

Na podzim se listy Jinanu zbarví do sytě žluté barvy. Jedná se o úchvatnou podívanou.
Na podzim se listy Jinanu zbarví do sytě žluté barvy. Jedná se o úchvatnou podívanou. | Zdroj: gitanna / Depositphotos

Jak pěstovat

Tento strom není náročný na své podmínky, ovšem má věci, díky kterým se mu bude dařit lépe. Ginkgo biloba se často pěstuje v mírném podnebí a vyžaduje dostatečně vlhké a slunečné podmínky, alespoň po dobu dvou let, tedy po dobu zakořenění. 

Na vaši zahradu se hodí samčí jedinec, jelikož samičí Ginkgo biloba nevoní plně přívětivě. Půda pro strom by měla být humózní a propustná. Jinany mají raději teplejší ovzduší, ale mají zároveň skvělou mrazuvzdornost. Stromy se dožívají až 2000 let a mohou být vysoké až 20 metrů. Po výsadbě je důležité pravidelně strom zalévat, aby se pořádně přichytil. Na zalévání nezapomínejte především v horkých letních dnech. Hnojení není potřeba, ale pokud byste chtěli vašemu stromu přilepšit, určitě nepohrdne hnojivem s dusíkem, fosforem nebo draslíkem. Jelikož je většina odrůd odolná mrazu až do -40 stupňů Celsia, nemusíte řešit zateplování. 

Takto obrovský strom na zahradě?

Moc lidí by nemělo místo na zahradě pro takto obrovský strom. Takto velké stromy se dávají například do parků, kde udělá stín. Na zahrady a do květináčů se vysazují různé kultivary. 

Nejoblíbenějším kultivarem je „mariken”. Skvěle se hodí například na skalku, ale i do nádob. Je totiž pěstovaný do kmínku a díky tomu si zvolíte, jak vysoký chcete, aby byl. Má kulovitě pěstovanou korunku a na podzim se jeho listy zbarvují do výrazné žluté barvy.

Kde zakoupit tento strom?

Stromky ginkgo biloba se dají zakoupit v každém větším zahradnictví. Pokud nemáte žádné zahradní centrum na dosah, samozřejmě se dá stromek objednat online, ovšem v zahradnictví si jej můžete vybrat sami. Stromek by měl mít zelené listy (až na podzim, kdy je má žluté), neměl by mít poškozený kořenový systém, dejte velký pozor na to, aby neměl poškozenou kůru. 

Využití

Ginkgo biloba je opravdu užitečná rostlina. Využívá se extrakt z jejich listů. Účinky jsou prokázány moha farmakologickými studiemi. Nejznámější je pro podporu krevního oběhu. Toto není však její jediné využití. Mnoho lidí ji využívá v boji s depresemi a úzkostmi. Pokud trpíte na záněty, určitě vyzkoušejte právě ginkgo bilobu, jelikož má protizánětlivé a antioxidační vlastnosti. Vyzkoušejte jí také pokud máte krátkou paměť. Také je známo, že pomáhá zvyšovat koncentraci a mentální výkonnost. 

Vedlejší účinky při používání

Jako každý lék, i ginkgo biloba má vedlejší účinky. Někteří lidé mohou trpět zažívacími potížemi, jako je nevolnost nebo průjem. U pár jedinců může způsobit i alergické reakce. Vždy konzultujte užívání léků s lékaři, především, pokud používáte další léky.