Odhalte tajuplnou krásu přírodních perel

Odhalte tajuplnou krásu přírodních perel
Perly jsou pro svou vzácnost a nezaměnitelný vzhled vysoce ceněné zejména ve šperkařství a nejedna žena touží mít doma například perlové náušnice. Odkud vlastně pocházejí a co byste měli věděli, než si je koupíte?

Imitace perel pod lupou

Perly bychom mohli v první řadě rozdělit na pravé a na napodobeniny. Perlové imitace zpravidla bývají skleněné a jsou pouze potažené perletí. Setkat se můžete rovněž s plastovými korálky.

Samostatnou kategorií, která se běžně prodává v obchodech s korálky a bižuterií, jsou voskové perle. Ty jsou lákavé svým atraktivním vzhledem, mnoha barvami a nízkou cenou. Zručnější ženy si z nich mohou s velmi malým finančním vydáním vyrobit působivé šperky i samy.

Při jejich výrobě se v minulosti používal vosk, proto voskové perle. Dnes se jedná o skleněné korálky, které se mohou máčet do voskové lázně nebo do speciálního barviva, čímž napodobují vzhled pravých perel.

Výroba bižuterie se v tuzemsku stala respektovaným samostatným odvětvím šperkařství s dlouhou tradicí. Korálky tak běžně svůj původ nezapírají a jestliže se vám líbí, není potřeba trpět nedůvěrou vůči něčemu, co je „pouze“ imitací. Ve šperkařství se pohybuje řada kreativních lidí, kteří tvoří doslova drobná umělecká díla. Pokud si na ruční výrobu netroufáte, najděte si jednoduše „svého“ šperkaře, jehož styl vám bude blízký.

O pravých perlách

Vzhledem k tomu, že poptávka po pravých perlách je značná, našli výrobci způsob, jak ji uspokojit. Většina současných pravých perel je proto kultivovaná. Jinými slovy: Nečeká se na to, až živočich vytvoří perlu sám, ale tento proces se vyvolá cíleně.

Do měkkýše se tak vloží cizí tělísko. Na to mlž reaguje tak, že cizorodý předmět obaluje perletí. Právě tak vzniká perla.

K produkci perel se využívají perlotvorky, perlorodky nebo některé druhy ústřic. Ty se chovají na specializovaných farmách. Zejména proto, že sladkovodní perlorodka umí vyprodukovat až 20 perel naráz, jsou tyto perly, nazývané také říční, násobně levnější než perly mořské.

Cena vychází z kvality perel, která se posuzuje podle několika hledisek. Záleží na barvě, tvaru, velikosti, povrchu i lesku.