Demonstrace v Praze na Staromáku se zvrhla v potyčky s policií

Demonstrace v Praze na Staromáku se zvrhla v potyčky s policií
Střety s policí, dělobuchy a vodní děla. Takhle skončila demonstrace 18.10. na Staroměstském náměstí. Původně poklidné vyjádření nespokojenosti některých občanů se zvrhlo, zasáhli i těžkooděnci.

Opatření proti šíření koronaviru se mění ze dne na den. Mnoho lidí kvůli nim přichází o zdroj příjmu a ve vládu ztrácí důvěru. Není tak divu, že se rozhodli vyjít do ulic hlavního města, aby svou nespokojenost vyjádřili. To se také 18.10. stalo. 

Nebyli to však jen hospodští a restauratéři. Demonstraci zorganizovali společně fanoušci fotbalových a hokejových klubů společně s Hnutím občanské nespokojenosti. Protestovalo se proti vládě, proti opatřením, proti jednání jednotlivých členů vlády, ale také proti uzavírání sportovních stadionů. Předmětem nespokojenosti byla nedostatečná komunikace a jednání vlády. Z úst některých demonstrantů zazněla hesla jako "Prymula je gestapák". Objevila se ale i nacionalistická hesla jako "Čechy Čechům" a mnoho dalších. Celá demonstrace byla naplánovaná na 3 hodiny, byla ale ukončena již po 65 minutách, a to ze strany Magistrátu hlavního města Prahy. Na náměstí se totiž sešlo více než 500 povolených osob a většina z nich neměla po dobu trvání roušku ani jinou ochranu úst a nosu.

Po 15. hodině vyzvali pořadatelé demonstranty, aby pokojně opustili náměstí a vrátili se domů. O pár minut později se ale začaly objevovat první světlice a začaly praskat dělobuchy. V tu chvíli začala zasahovat policie. Někteří demonstranti na tento zásah odpověděli po svém, a to další pyrotechnikou. Někteří jedinci začali dokonce po těžkooděncích házet dlažební kostky. V tu chvíli zasáhli i policisté na koních a psovodi. Následně policie použila i slzný plyn, nebo vodní děla. Až ta pomohla k tomu, aby se demonstranti od náměstí začali vzdalovat.

Dá se říci, že potyčky probíhaly hlavně mezi sportovními fanoušky a policií.

Na místě policie zadržela asi 100 osob. Během incidentu se zranilo asi 20 policistů, ale také několik demonstrantů.