Látkové roušky jsou pasé, od úterý s respirátorem nebo dvěma chirurgickými rouškami na sobě

Látkové roušky jsou pasé, od úterý s respirátorem nebo dvěma chirurgickými rouškami na sobě
V Česku řádí britská mutace koronaviru a chránit se po domácky vyrobenou rouškou již nestačí. Od úterý bude třeba dle vyjádření ministra zdravotnictví na páteční tiskové konferenci na místech s větší koncentrací lidí nosit respirátor, nebo dvě roušky na sobě.

Sliby o rozvolňování se nenaplnily, na otevření obchodů a služeb si ještě chvíli počkáme. Na druhou stranu, dojde k dalšímu zpřísnění pravidel, zpřísnění se ale zatím týká pouze ochranných pomůcek. Od příštího týdne bude třeba nosit respirátor, nebo dvě chirurgické roušky na sobě, a to v případě, že se budete nacházet na místě s vyšší koncentrací osob. To zahrnuje například nákupy v otevřených obchodech, nebo cestu hromadnou dopravou. 

Hlavním důvodem pro učinění tohoto kroku je především častější výskyt britské mutace koronaviru, která se šíří mnohem agresivněji a dosavadní prostředky pro ochranu zdraví tak nejsou dostačující. 

Cena respirátorů bez daně

Situace z minulého jara, kdy byly roušky nedostatkovým zbožím a jejich cena vzrostla o desítky procent, by se neměla opakovat. Respirátorů by podle všeho mělo být dost, vláda rovněž schválila zrušení daně z přidané hodnoty u prodeje respirátorů kategorie FFP2 a vyšší. Kromě lékáren je možné zakoupit tyto pomůcky také v různých řetězcích a jiných obchodech. 

Přijatelné jsou i dvě roušky najednou

Přestože se vláda snaží regulovat cenu respirátorů, pro lidi v nouzi může být jejich nákup stále finančně neúnosný. Stejně jako v případě jednorázové roušky, tak ani respirátor nelze použít opakované. Proto je zde možnost nosit namísto respirátoru dvě chirurgické ústenky na jednou, i to podle odborníků výrazně snižuje možnost přenosu kapének. Cena chirurgických ústenek je mnohem nižší, a tak by toto opatření mělo být únosné pro všechny občany.