Talent, který dostal příliš málo času: Životní a hudební příběh Hanse Hölzela alias Falca

Talent, který dostal příliš málo času: Životní a hudební příběh Hanse Hölzela alias Falca
První německy zpívající interpret na přední příčce v Billboard Charts nebo první bílý raper. To jsou jen některá přízviska, která charakterizují fenomenálního umělce Falca. Letos by mu bylo už 64 let.

Talentovaný jedináček

Narodil se ve Vídni 19. února 1957 jako Hans Hölzel. Malý Hans se od raného věku projevoval velmi muzikálně.

Rodiče se tak snažili talentovaného synka, svého jediného potomka, podporovat. Koupili mu klavír a zapsali jej k učitelce hudby. Záhy bylo jasné, že jde o výjimečné dítě. Profesor vídeňské akademie o něm řekl, že je „malý Mozart“. Tehdy ještě nemohl tušit, jak prorocké se jeho přirovnání později ukáže být.

K hudebním vzorům Hanse Hölzela však patřil mimo jiné i David Bowie. Klavíru tak dal brzy vale a během vojenské služby přesedlal na basovou kytaru. Inspirován právě svým idolem odchází v roce 1977 do západního Berlína.

Cesta za slávou: Jeanny a spol.

Průlomem pro Falcovu kariéru se stala 80. léta. Nejprve si ho všiml Markus Spiegel, tehdejší ředitel vydavatelství GIG Records. Ten mu zprostředkoval kontakt na skladatele Roberta Pongera. Výsledkem spolupráce byl hit Der Kommissar. Celé debutové album Einzelhaft zaznamenalo fenomenální úspěch.

Následující album Junge Römer se kritikům líbilo, ale takovou vlnu zájmu jako debut nevyvolalo. Falco tak vsadil na producentské duo Bolland & Bolland a dobře udělal.Vznikla deska s názvem Falco 3 a ze skladeb Rock Me Amadeus, Vienna Calling nebo asi nejslavnější Jeanny byly hity, které bořily hitparády.

V soukromí se mu moc nedařilo. Po krátkém manželství následoval rozvod a zjištění, že malá dcerka, kterou vychovával, není jeho. Nejistotu z toho, zda dokáže překonat svůj úspěch, navíc utápěl v drogách a alkoholu.

Comeback před smrtí

Na konci 80. let to vypadalo, že ani s jeho kariérou to není úplně růžové. Asi největším „hřebíčkem do rakve“ byl singl Body Next To Body, na kterém spolupracoval s Brigitte Nielsen.

Plánovaný comeback s novým hudebním stylem se mu vydařil jen částečně. Singl Mutter ještě vydat stihl. V roce 1996 se odstěhoval do Dominikánské republiky, kde pracoval na novém albu. To už se mu vydat nepovedlo, Falco umírá 6. února 1998 při dopravní nehodě.

Album nazvané Out of the dark (sám Falco jej však pracovně pojmenoval Egoisten) se stejnojmenným ústředním hitem tak vyšla až po jeho smrti. Právě kvůli této písni a jejímu textu se dodnes spekuluje, zda umělec, bojující se svými vnitřními démony, skutečně zahynul nešťastnou náhodou, nebo se jednalo o sebevraždu.