Tenis jako závodní i rekreační sport: Na co si dát pozor při tomto atraktivním sportu

Tenis jako závodní i rekreační sport: Na co si dát pozor při tomto atraktivním sportu
Pomalu začíná být venku teplo a v pandemickém období, kdy je dovoleno sportovat pouze ve dvou, se nabízí tenis jako dokonalá sportovní aktivita. Ať už za účelem naučit se něco nového, nebo zasportovat si na čerstvém vzduchu, tenis se hodí vždy. Ale i zde je důležité se řádně připravit.

Správné vybavení

Před první cestou na kurt je důležité se správně vybavit. Je jasné, že nemůžete na hřiště v jakékoliv obuvi, i když jsou venkovní kurty o dost odolnější než v hale. Přesto je lepší mít boty s bílou či neutrální podrážkou. Oblečení se hodí sportovní, ale protože tu nikde není Wimbledon, nemusíme řešit bílou barvu.

Tenisáky nemůžeme střílet rukama, takže potřebujeme raketu. Výběr správné rakety sice může znít jako komplikovaná věda, není to ale zase až tak zlé. Jednotlivé rakety mají vlastní váhu, velikost a napětí strun. Co se týče váhy, musí se každý hráč rozhodnout individuálně. Čím těžší raketa, tím se vyvine při dotyku s tenisákem větší síla (tenisák tedy poletí rychleji i při pomalém pohybu). Lehčí raketa líp zapadá do ruky a máte tím větší kontrolu nad míčem. O dobré kontrole rozhoduje i velikost rakety: čím menší, tím větší kontrola.

I napětí je důležitým faktorem. Pokud jste nezkušení hráči, nebo pokud se dokonce poprvé vydáváte na kurt, vyberte si spíše lehké napětí (pod 21 kg). Zkušenější hráči se mohou rozhodnout podle stylu hry. Spíše pasivním tenistům pomůže lehčí napětí (do 24 kg), agresivním hráčům zase vyhoví silné napětí (nad 24 kg).

První kroky

Naučit se tenis není lehké, ale každopádně se to vyplatí. Na začátku je důležité dostat cit na velikost kurtu, vlastní sílu a velikost rakety. Nejlepší je začít uprostřed na střední čáře. Pokud se tenisák dostane častěji přes síť než do sítě, je to dobré znamení. Když i většina míčů přistane uvnitř kurtu, můžete se přesunout na zadní základní čáru. Nejspíše se z vás nestane hned v první den nový Federer, o zábavu je ale zajisté postaráno, především v tomto těžkém období. A o nákazu se bát taky nemusíte: kurt je dlouhý přes dvacet metrů, dostatečný rozestup je tedy zajištěn.