Hudební festival Woodstock provázela řada negativních událostí

Hudební festival Woodstock provázela řada negativních událostí
Píše se rok 1969, kdy 15. srpna čtveřice mladíků uspořádala největší a nejslavnější festival na světě. Ano, řeč je o proslulém Woodstocku, jehož provoz od začátku provázelo mnoho problémů. Pojďme se ohlédnout zpět do minulosti za festivalem, který se vepsal do dějin.

Organizátoři byli velmi mladí

Za celou mega hudební akcí stáli čtyři muži Byli to John Roberts, Joel Rosenman, Artie Kornfeld a Mike Lang. Joelovi a Artiemu bylo tehdy dvacetsedm let, ostatním pouze 20.

Woodstocku se zúčastnilo o 300 000 lidí více

Před zahájením festivalu se prodalo 186 tisíc vstupenek, kdy vstupenka na jeden den stála 8 dolarů. Organizátoři si mysleli, že se nesejde víc jak 200 000 účastníků, proto si se vstupenkami hlavu nelámali. Valící se davy lidí plot ihned zničily - a na Woodstocku se tak objevilo až 500 000 lidí.

Finanční stránka byla pro organizátory fiaskem

Na festivalu se objevili tehdejší hudební velikáni, jakou byla Janis Joplin nebo Grateful Dead. Ti požadovali peníze na ruku ještě před celým vystoupením. Několik umělců si řeklo také o zdvojnásobení poplatku. Organizátoři se tak ocitli v milionovém dluhu.

Doprava na festival byla příšerná

Téměř každý, kdo se festivalu zúčastnil, řekl, že navzdory blátivému prostředí, nedostatku potravin a dalším problémům, tím nejhorším byla doprava. Ta byla tak špatná, že jedna z 32 kapel, Iron Butterfly (známá hitem „In-A-Gadda-Da-Vida“) se z letiště nemohla dopravit na místo konání.

Záchranáři často zasahovali u předávkování drogami

Podle dokumentů bylo zjištěno víc jak 5162 zdravotních zásahů, mezi které nejvíce patřilo předávkování drogami. Došlo také ke třem úmrtím, příčinou bylo předávkování drogami a jeden obzvláště tragický případ, kdy mladého chlapce přejel traktor, když spal zabalený ve svém spacáku.

Statisíce fanoušků zmeškaly vystoupení legendárního Jimiho Hendrixe

Hudební ikona Jimi Hendrix byl posledním účinkujícím, jehož vystoupení festival ukončilo. To proběhlo v pondělí 17. srpna v devět hodin ráno. Ovšem počet účastníků se mezi tím snížil na pouhých 25 tisíc, takže jeho legendární okamžik „The Star-Spangled Banner“ zmeškalo statisíce lidí.

Překvapily vás některé informace nebo máte hudební dějiny v malíčku?