Dá se důvěřovat BMI indexu? V dětství ani v těhotenství rozhodně ne!

Dá se důvěřovat BMI indexu? V dětství ani v těhotenství rozhodně ne!
V dnešní době stále frekventovanější termín BMI index je odvozen z anglického pojmu Body Mass index. Nutno podotknout, že řada lidí mu přisuzuje daleko větší váhu, než mu přísluší, když ho bere vážněji než slova bible.

Problémem je, že údaj bývá velmi často mylně interpretován. Tento text ukáže, že přihlížet není možné pouze k tomu, jestli je dotyčný sportovec, ale v úvahu by měl být brán rovněž věk konkrétní osoby. Samostatnou kapitolu pak představuje situace, kdy do hry vstoupí těhotenství.

U dětí a dospívajících má BMI index svá specifika

U dětí a dospívajících ve věku 2–19 let je BMI do značné míry rozdílný podle věku a pohlaví. Percentil BMI pro konkrétní věk je určován tím způsobem, že se porovná hmotnost dospívajícího s váhou jiných dospívajících stejného věku a pohlaví.

BMI index musí být hodnocen v souvislostech

Vždy je třeba pamatovat na to, že samotné BMI, které není zasazeno do širšího kontextu, je jen hloupým číslem. Platí, že některé dítě může mít vysoké BMI, ale to nemusí ještě nezbytně znamenat, že je otylé. Prostou příčinou výsledku také může být fakt, že v porovnání se stejně starým dítětem má menší výšku. Rychlost růstu u dětí je samozřejmě napříč populací různá, takže BMI je třeba chápat pouze jako indikátor pro možná další vyšetření.

BMI index u dospělých definuje sedm druhů hmotnosti

BMI samozřejmě nemůže substituovat přesné měření tuku v průběhu specializovaného vyšetření. U dospělých se v souvislosti s BMI indexem zmiňuje sedm hlavních skupin, a to podvýživa, podváha, ideální váha, nadváha, mírná obezita, střední obezita a morbidní obezita. Následně se rozlišuje jen podváha, ideální váha, nadváha a obezita.

Pro těhotnou ženu se BMI index může stát neoprávněně strašidlem

Daleko více než děti samozřejmě řeší svoji váhu budoucí maminky, které se trápí přemýšlením nad tím, kolik kil mohou přibrat, aby byly v normě. Řada z nich přitom netuší, že žádné obecné pravidlo neexistuje, když každé těhotenství je jedinečné. Do značné míry přitom záleží na tom, jakou postavu měla žena v průběhu těhotenství. Pokud byla hubená, nemusí si dělat velké starosti. Při BMI indexu 18,5 před těhotenstvím pod hranicí 18,5 je doporučován v těhotenství váhový přírůstek 12,5–18 kg. Naopak ženy, které měly BMI index před těhotenstvím 25,0–29,9 by si měly dávat pozor, aby nepřibraly víc než 7–11,5 kg.

Maminky, které se trápí přemýšlením nad tím, kolik kil mohou přibrat, Zdroj: Sven Hansche / Shutterstock

Dieta i kouření poškozuje zdraví dítěte

V každém případě by všechny budoucí matky měly vědět, že v těhotenství je dieta něco absolutně nepřijatelného. Odborníci dokonce hovoří o tom, že držení diety je podobně škodlivé jako kouření, protože se do krevního oběhu matky dostávají škodliviny vyloučené dietním režimem, které doputují až k dítěti.

BMI index je užitečným rádcem, ale nebezpečným vládcem! Tuto poučku si je třeba opakovat vždy, když se chcete hroutit z toho, jaký výsledek vám v této souvislosti vyšel.

 

Zdroje: