Slyšeli jste už o 4 fázích Dukanovy diety?

Slyšeli jste už o 4 fázích Dukanovy diety?
Dukanova dieta je jednou z poměrně známých metod hubnutí, obecně označovaných jako diety redukční. Specifikem této diety je rozdělení procesu hubnutí do čtyř fází, které musí být chronologicky dodrženy a mají konkrétní efekt. Slyšeli jste již o nich?

Redukční diety představují stravovací programy, které upravují každodenní jídelníček s cílem dosáhnout optimální hmotnosti, tedy BMI odpovídajícího výšce a pohlaví člověka. Mezi velmi často aplikované metody hubnutí patří i Dukanova dieta. Jedná se o speciální program na hubnutí, vytvořený francouzským všeobecným lékařem Pierrem Dukanem již v 70. letech minulého století, do povědomí se ovšem více dostala až začátkem nového milénia, kdy zároveň publikoval výsledky pacientů, kteří ji dodržovali.

Dieta se zakládá na výrazném omezení příjmu sacharidů, a naopak konzumaci potravin s vysokým obsahem bílkovin, není možné ji tedy kombinovat s některými jinými druhy diety, především takovými, které se vyhýbají přirozeným bílkovinám obsaženým v mase (vegetariánská, veganská).

 První fáze Dukanovy diety, Zdroj: kiboka / Shutterstock

Uplatnění Dukanovy diety

Jak již bylo zmíněno, Dukanova dieta se skládá ze čtyř fází. Každá z těchto fází má specifikovanou délku trvání v závislosti na tom, jaká je cílová původní a cílová hmotnost, kterou chcete dietou dosáhnout. Tyto čtyři fáze jsou označovány jako:

  • fáze Attack – neboli útočná fáze trvající dle potřeby 1 až 7 dnů
  • fáze Cruise – kterou lze chápat jako fázi udržování, jež můře trvat od 1 do 12 měsíců
  • fáze Consolidation – fáze konsolidace má tělo připravit na nový jídelníček a její trvání se vypočítá jako 5 dnů za každou libru (tedy přibližně za každé zhubnuté půlkilo)
  • fáze Stabilization – u stabilizační fáze není přesně stanovena délka, spočívá v postupném rozvolňování dodržované diety

Fáze Attack

V první fázi Dukanovy diety by mělo dojít k primárnímu návyku na specifický jídelníček. Každý den této úvodní fáze můžete jíst neomezené množství libového masa a k němu 1,5 polévkové lžíce ovesných otrub. Vypít byste měli alespoň šest sklenic vody.

Fáze Cruise

Druhá fáze Dukanovy diety přidává k libovému masu dále zeleninu s nízkým obsahem cukru (listovou zeleninu, brokolice apod.). Tato fáze je nejdelší a jejím cílem je výrazně zredukovat hmotnost. K jídlu se dále přidávají dvě lžíce otrub denně. Každý druhý ten během této fáze se opět jí pouze libové maso.

Fáze Consolidation

Navazující fáze pak směřuje již k dosažení kýžené hmotnosti. V této fázi již dochází k rozvolňování diety, která se kromě libového masa a zelenina rozšiřuje také na nějaké uhlohydráty a tuky, přičemž jeden den v týdnu se jí pouze libové maso.

Fáze Stabilization

Během poslední fáze se postupu pně prodlužuje interval mezi dny, kdy lze jíst pouze libové maso. Jakmile se hmotnost stabilizuje, lze tyto dny vypustit úplně.

Zdroje:

Zdroj článku:
  • www.webmd.com