Jak dokončovat projekty aneb co se skrývá za nedodělky

Jak dokončovat projekty aneb co se skrývá za nedodělky
Jste ten typ, který se pro něco zapálí, intenzivně zahoří, ale brzy zhasne? Máte mnoho skvělých nápadů, které chcete zrealizovat, ale málo energie k jejich dokončení? Pokud se naučíte na své úkoly pohlédnout s odstupem, a vidět jasně místo, na kterém stojíte, máte téměř vyhráno.

Dejte si čas
Pokud už jste to neudělali, dejte si oddech. Přestaňte na sebe tlačit a buďte sami k sobě trpěliví. Dokončete to nejdůležitější a ostatní povinnosti si pouze sepište na papír. Přijměte, že jste tady a teď se spoustou nedokončených projektů. Představte si, že je posíláte dál nebo je mažete ze svého života. Možná přijdete na to, že to co děláte, není úplně vaší volbou. Ale pravděpodobně jen potřebujete oddech a novou energii, ke svým plánům se jistě rádi vrátíte.

Provětrejte hlavu
Pohyb a čerstvý vzduch pomáhá. Přijdete na nové myšlenky a nápady. Zvolte činnost, kterou máte rádi, a která vás probere ze stereotypu. Je-li pro vás náročné vytvořit si odpočinkový rituál, spojte jej zpočátku s něčím neodkladným. Například zahoďte časovou jízdenku a jezděte do práce na kole. 

Výhody a nevýhody
Napište si výhody a nevýhody nedokončených věcí - dejte si na to maximálně pár minut. Co vám přináší vaše nedodělky? A v čem vás naopak brzdí?  Podívejte se na projekt jako na práci někoho cizího. Uvidíte jasněji, kde jste se zastavili a proč. 

Uspořádejte si své věci
Udělejte si pořádek. Uspořádat věci, související s projektem je nezbytné. Při prvotním nadšení vytváříme, ale neorganizujeme, a tak se můžeme v činnosti snadno ztratit. Opět se podívejte na papír výhod a nevýhod a zřetelně uvidíte, v čem si potřebujete udělat pořádek. Při úklidu také přijdete na jiné myšlenky.

Najděte si parťáka
Novou energii do nedokončeného projektu zcela jistě přinese pracovní partner, kolega, kamarád nebo student na stáži. Ať už se budete učit vy od něj nebo on od vás, pohnete se z místa, a objevíte nové možnosti, které jste dřív neviděli. Pořekadlo „Ve dvou se to lépe táhne“ platí zaručeně. 

To že odkládáme práci na později, má vždy nějaký důvod. Velmi často se odkazujeme na peníze, čas a málo prostředků. Ale není za tím ještě něco jiného? Odpověď si musí najít každý sám. Buďte k sobě upřímní, jen tak najdete cestu ven z labyrintu nedodělků.