Kritizovaný BMI index. Proč tomu tak je a proč byste to měli vědět?

Kritizovaný BMI index. Proč tomu tak je a proč byste to měli vědět?
Slyšeli jste o BMI indexu tělesné hmotnosti a nevíte, co to je? V tom případě jste na správném místě, protože vám všechno, co o něm potřebujete vědět, objasníme.

Co je to index tělesné hmotnosti (BMI)?

Index tělesné hmotnosti (BMI) je ukazatel, který na základě vaší výšky a hmotnosti určuje, zda je vaše hmotnost zdravá. Výpočet BMI dělí hmotnost dospělého člověka v kilogramech jeho výškou v metrech na druhou. Například BMI 25 znamená 25 kg/m2. Pro většinu dospělých je ideální hodnota BMI v rozmezí 18,5 až 24,9. U dětí a mladých lidí ve věku od 2 do 18 let se při výpočtu BMI zohledňuje kromě výšky a hmotnosti také věk a pohlaví.

Pokud je vaše BMI:

  • nižší než 18,5 –⁠ patříte do kategorie podváhy
  • mezi 18,5 a 24,9 –⁠ patříte do pásma zdravé hmotnosti
  • mezi 25 a 29,9 –⁠ patříte do kategorie nadváhy.
  • mezi 30 a 39,9 –⁠ jste v pásmu obezity.

Přesnost BMI

BMI zohledňuje přirozené rozdíly v tělesné stavbě a udává rozmezí zdravé hmotnosti pro určitou výšku. Kromě měření BMI mohou zdravotníci při posuzování, zda máte zdravou hmotnost, zohlednit i další faktory. Svaly jsou mnohem hustší než tuk, takže velmi svalnatí lidé, jako jsou boxeři těžké váhy, vzpěrači a jiní profesionální sportovci, mohou mít zdravou hmotnost, i když je jejich BMI klasifikováno jako obézní. BMI byste neměli používat jako měřítko, pokud jste těhotná.

Existuje lidí, kteří patří do kategorie nadváhy a obezity, kteří žijí dlouhý život bez nemocí, Zdroj: Peakstock / Shutterstock

Proč je BMI index kritizován?

Je to jednoduchý nástroj, který lékaři používají již desítky let, ale systém měření indexu tělesné hmotnosti (BMI) se stále častěji dostává pod palbu kritiky. Kritici odsuzují BMI nejen jako nespolehlivý, ale také jako sexistický a rasistický, a dokonce i mnozí lékaři, kteří v něm vidí hodnotu, uznávají jeho nedostatky.

BMI je levnou a snadnou screeningovou metodou, která koreluje se zdravotními potížemi souvisejícími s hmotností, jako je například srdeční onemocnění, mrtvice, cukrovka 2. typu, spánkové apnoe a dýchací potíže. V posledních letech však lékaři, vědci a dietologové vyjadřují obavy z nedostatků BMI. Ačkoli se používá k diagnostice obezity definované jako BMI 30 a více, neposkytuje žádné informace o tom, jak hmotnost skutečně ovlivňuje zdraví jedince.

Problém BMI sice zohledňuje výšku, ale nezohledňuje to, co tvoří hmotnost, takže někdo, kdo je extrémně svalnatý, může mít vysoký BMI, a přitom má velmi nízké procento tělesného tuku, což je to, co vás skutečně zajímá. Je to jeden z nejškodlivějších nástrojů v současné medicíně, protože víme, že je to velmi špatný prediktor zdraví a že například existuje mnoho lidí, kteří patří do kategorie nadváhy a obezity, kteří žijí dlouhý život bez nemocí.

Záveřem

Dělat individuální kategorizaci lidí na základě jejich BMI je služba, na kterou bychom se neměli spoléhat. Potřebujeme mnohem sofistikovanější, diferencovanější diskusi, která pomůže lidem být zdravější, a je opravdu dost škodlivé, když děláme předpoklady na základě BMI. Existuje spousta jiných způsobů, které nám pomohou zjistit, zda jsou lidé zdraví, a které nám poskytnou mnohem cennější informace o zdraví, než jaké kdy může poskytnout BMI.

 

Zdroje: