Čistota je půl zdraví. Rozhodně to platí o skleněných dvířkách vaší trouby

Čistota je půl zdraví. Rozhodně to platí o skleněných dvířkách vaší trouby
Sklo dvířek trouby je vyrobeno tak, aby odolalo vysokým teplotám a umožnilo vám kontrolovat stav pokrmu. Bohužel se na něm usazuje mastnota a nečistoty, ale existuje řada jednoduchých, cenově dostupných a rychlých způsobů, jak sklo šetrně a účinně vyčistit bez agresivních a páchnoucích chemikálií.

Zapomeňte na výmluvy, jde o vaše zdraví

Dvířka trouby je třeba udržovat v čistotě z několika důvodů. Špinavá dvířka mohou ovlivnit způsob pečení vašeho jídla. Nahromaděná mastnota a nečistoty způsobují nerovnoměrné a zdlouhavé opékání, dokonce i připálení, navíc mohou poškodit sklo, takže bude náchylnější k praskání a rozbití. Špinavá trouba může také způsobit kontaminaci jídla bakteriemi, což u vás vyvolá nevolnost. Čištění skleněných dvířek je přitom rychlá a přímočará činnost, neexistuje tedy žádná dobrá výmluva, proč ho neprovádět pravidelně. Koneckonců prospěje nejen jídlu, ale i vašemu zdraví.

Připečeného tuku se zbavíte pomocí jedlé sody a octa

Jedním z nejlepších čisticích prostředků na skleněná dvířka trouby je přírodní roztok se stejnými díly octa a vody s trochou jedlé sody, což vám zaručí stejný účinek, jaký mají běžné čisticí prostředky na mastnotu, ale bez drsné chemie.

Otevřete troubu a setřete z dvířek veškeré uvolněné nečistoty a mastnotu papírovou utěrkou. Pomalu promíchejte 65 g jedlé sody s vodou, dokud nevznikne vlhká čisticí pasta. Navlhčete hadřík z mikrovlákna horkou mýdlovou vodou a setřete připečenou mastnotu a nečistoty. Naneste čisticí roztok na vnitřní stranu skleněných dvířek. Nechte působit alespoň 15 až 20 minut. Opláchněte hadřík a pastu setřete. Poté naplňte láhev rozprašovače octem a lehce postříkejte dvířka trouby, zbytková pasta při kontaktu s octem zpění. Otřete veškerou přebytečnou pastu a pěnu z dvířek trouby. Je-li tuk připečený opravdu důkladně, proces zopakujte. Nakonec dvířka vyleštěte čistým, mírně navlhčeným hadříkem a důkladně osušte utěrkou.

Muž demontuje dvířka špinavé trouby před čištěním.
Muž demontuje dvířka špinavé trouby před čištěním. | Zdroj: Lena Ogurtsova / Shutterstock

K čištění trouby lze použít také prášek do pečiva, který bude mít stejnou chemickou reakci s vodou jako jedlá soda. Samozřejmě nejlepším způsobem, jak zabránit znečištění skleněných dvířek, je čistit je pravidelně – alespoň jednou týdně otřít vlhkým hadříkem. Případné skvrny a cákance otřete hned, jakmile se objeví.

Nevynechejte ani vnější stranu dvířek trouby

Sklo postříkejte svým oblíbeným čisticím prostředkem, krouživými pohyby otřete vlhkým hadříkem a odstraňte přebytečné nečistoty. Smíchejte jedlou sodu se stejnými díly vody, dokud nevznikne hustá čisticí pasta. Rozetřete tenkou vrstvu na skleněná dvířka trouby a nechte působit 20 až 30 minut. Pak dvířka lehce postříkejte čisticím roztokem octa nebo citronové šťávy, což způsobí, že pasta bude pěnit. Opět vezměte vlhký hadřík a očistěte veškerou pěnu a nečistoty. Přebytečné množství osušte papírovou utěrkou a sklo vyleštěte suchou utěrkou z mikrovlákna.

Zdroje článku: