Jak na vyčištění usazené mastnoty z kuchyně?

Jak na vyčištění usazené mastnoty z kuchyně?
Kuchyně je chtě nechtě zdrojem nejrůznějších výparů a mastné špíny, která se usazuje všude kolem, nejčastěji však na kuchyňských skříňkách a jejich horních plochách. Odstranit tuto ulepenou mastnotu není snadné, avšak není to ani nemožné. Jak na to?  

Kuchyňské povrchy potřebují pravidelnou péči

Už kvůli častým výparům potřebují všechny kuchyňské povrchy výjimečnou a pravidelnou péči. Jedině tak je možné zajistit kuchyni čistotu a lesk a zbavit se mastnoty, která vás může v kuchyni obklopit, ne-li zahltit. Jaké prostředky můžete na mastnotu z kuchyně použít?

  • Obyčejný prostředek na nádobí,
  • jedlou sodu,
  • ocet,
  • směs horké vody a mýdla,
  • domácí citrónový čistič,
  • technický líh v rozprašovači.

Potřebovat budete také hadřík, houbičky, případně kartáč a kartáček na zuby.

Jak rozpustit i tu největší mastnotu?

I té největší mastnotě můžete říct sbohem, pokud si na čištění vezmete čistič vyrobený z technického lihu či z vysokoprocentního alkoholu. Jak technický líh, tak alkohol disponují rozpouštěcími vlastnostmi. Mastnoty vás zbaví v několika krocích.

Pro snadnější aplikaci nalijte technický líh nebo alkohol do rozprašovače. Postříkejte jím postižená místa a nechte na chvíli působit. Pak setřete houbičkou nebo hadříkem namočeným v horké vodě. Horká voda odstraní zbytky nečistot.

Jak si vyrobit domácí citrónový čistič?

Domácí citrónový čistič, Zdroj: Robert Kneschke / Shutterstock

Čistící a odmašťující účinky může mít i citrónová šťáva. Domácí citrónový čistič si vyrobíte následovně:

  1. Do zavařovací sklenice dejte kousky citrónu i citrónové kúry.
  2. Zalijte octem a nechte dva týdny vyluhovat.
  3. Po této době citrónové slupky sceďte a výsledný výluh používejte na čištění. Opět ho pro snadnou aplikaci přelijte do rozprašovače.

Kuchyňské mastnotě lze předejít mimo jiné používáním digestoře, intenzivnějším větráním při vaření a pravidelným utíráním všech ploch. Přitom vám bude stačit mýdlo a horká voda, abyste se zbavili počáteční špíny.

 

Zdroje:

Zdroj článku:
  • www.tasteofhome.com