Znáte triky pro jednoduché čištění digestoře?

Znáte triky pro jednoduché čištění digestoře?
Digestoř je v kuchyni velkým pomocníkem. Ale když přijde na čištění, nikdo s ním nechce nic mít. Možná proto, že je špinavý zvláštní ulepenou mastnotou, která jde těžko dolů. My víme, jak na ni!

Čištění digestoře nemusí být tragédie, když víte, jak na to

Také digestoř potřebuje vyčistit. Potřebovat na to můžete:

  • přípravky z drogerie určené na čištění digestoře,
  • jedlou sodu,
  • ocet,
  • technický líh v rozprašovači,
  • houbičku,
  • zubní kartáček,
  • nové filtry,
  • teplou vodu.

Začněte tím, že vyměníte filtry

Než se pustíte do čištění digestoře, ujistěte se, že je vypnutý a není teplý, abyste nepřišli k úrazu. K čištění ulepené mastnoty si vezměte rukavice, abyste ochránili vaše ruce a nehty. Úplně ze všeho nejdříve zkontrolujte stav filtrů. V případě, že se jedná o papírové nebo uhlíkové filtry, budete muset tyto filtry vyměnit, protože nejdou vyčistit. Kovový filtr však vyčistit lze, a proto ho vyjměte a namočte přes noc do vody s octem a jedlou sodou. Právě ocet a jedlá soda pomůže rozpustit i velmi usazené nečistoty a silnou mastnotu.

Na pomoc při čištění kovového filtru si klidně vezměte zubní kartáček, který vám pomůže proniknout i do těch nejtitěrnějších míst. Velmi usazenou mastnotu se vám možná povede odstranit až po použití technického lihu. Ten si můžete pro snadnější aplikaci přelít do rozprašovače.

Zdá se, že nejtěžším oříškem u čištění digestoře je právě kovový filtr, Foto: margostock / Shutterstock

Jak vyčistit samotný digestoř?

Zdá se, že nejtěžším oříškem u čištění digestoře je právě kovový filtr. Ostatní části digestoře lze vyčistit velmi podobně. Protože bývá digestoř nad sporákem velmi, ale opravdu velmi ulepený, ihned si na pomoc vezměte líh nebo jiný vysokoprocentní alkohol, který vám pomůže odstranit i tuto zašlou špínu.

Aby vás pokaždé mastný digestoř tolik nezaměstnával, snažte se ho čistit pravidelně. Po každém vaření jej minimálně přetřete hadříkem namočeným v mýdlové vodě, abyste jej zbavili prvotních usazenin.

 

Zdroje: