Víte, s jakou špínou si poradí alkohol? Co vše s ním můžete vyčistit?

Víte, s jakou špínou si poradí alkohol? Co vše s ním můžete vyčistit?
Nevadí, když vám došly základní čisticí prostředky. Do drogerie nemusíte, pokud doma máte technický líh nebo obyčejnou vodku. Jaké skvrny vyčistíte alkoholem?

Alkohol si poradí se skvrnami po malování

Ať už se vaše dítě nechalo unést při tvoření se štětcem a barvičkami nebo jste se nenamáhali s umístěním ochranných fólií při malování, alkohol si poradí se všemi skvrnami od různých barev, a to i těch latexových!

Většinou stačí nanést technický líh či vodku na skvrnu, nechat působit a setřít houbičkou. Alkohol má výrazné rozpouštěcí schopnosti, díky kterým se žádnou skvrnou nebudete muset zabývat příliš dlouho.

Odstraní skvrny od propisek a fixů

Alkohol v rozprašovači mějte při ruce i tehdy, když házíte prádlo do pračky. Alkohol nastříkejte na skvrny od propisek a fixů, na mastné skvrny, na skvrny od trávy a jiné skvrny a pak oblečení vyperte běžnou cestou.

Nastříkejte na skvrny od fixů, Zdroj: HalynaRom / Shutterstock

Poradí si s velkou mastnotou

Alkohol má výrazné odmašťující schopnosti, díky kterým si ho nebudete moci vynachválit v kuchyni. Pomůže vám i s tou největší mastnotou v případě, že nebudete mít po ruce běžný prostředek na nádobí. Oceníte ho při umývání vrchních ploch skříněk v kuchyni, na kterých se vlivem vaření hromadí mastnota a na tu pak sedá prach.

Alkohol vám pomůže odstranit nálepky a etikety ze sklenic, které chcete kvůli jejich hezkému tvaru zachovat a použít jako nádobu na potraviny.

Ani skvrny od vína nemají proti alkoholovému čističi šanci

Ani rozlití vína nemusí vždy skončit katastrofou, pokud máte po ruce alkohol. Papírovou utěrkou ze skvrny odsajte přebytečnou vodu, nastříkejte na skvrnu alkohol a opět vysušte. Postup v případě potřeby opakujte.  

Alkohol odstraní skvrny od lepidla

Také skvrny od lepidla nemají proti alkoholu šanci, a proto by alkohol při úklidu vaší domácnosti neměl chybět.

Alkohol je šikovným čistícím prostředkem, čistí, odmašťuje a dezinfikuje. K dezinfekci ho můžete použít všude tam, kde nechcete používat agresivní chemické čističe.

Věděli jste, že po tom, co zrcadlo vyleštíte alkoholem, se bude méně mlžit?

 

Zdroje:

Zdroj článku:
  • www.housekeeping.wonderhowto.com