Znáte triky pro čištění kočičího záchodu?

Znáte triky pro čištění kočičího záchodu?
Čištění kočičího záchodu není nejpříjemnější činností, ale i tak je potřeba dělat to pravidelně, a to z řady důvodů. Kočičí záchod, který zapáchá, může v bytě způsobovat diskomfort, bude vás odrazovat také esteticky a ve finále se mu může vyhnout také vaše kočka.

Jak čistit kočičí záchod?

Kočka v bytě, to není jen mazlení a chvíle pohody. Mimo jiné to znamená také starat se o čistotu jejího záchodu. To je potřeba dělat denně a větší úklid pak stačí obstarat jednou týdně. Denně byste gumovou rukavicí nebo sáčkem měli vybrat všechny větší hrudky, které hodíte buď do popelnice nebo nějakým způsobem zlikvidujete venku. Denně byste také mohli vysát okolí kočičího záchodu, především pak vysypanou podestýlku z kočičího záchodu. Případné nečistoty můžete utřít také z jeho povrchu.

Víte, že pokud bude kočičí záchod přeplněný a plný nečistot, vyhne se mu také samotná kočka, která pak půjde jinam? Denní úklid bychom proto opravdu nezanedbávali. Vaše kočka pak může vykonávat potřebu všude jinde po bytě nebo třeba do květináčů. Tomu předejdete tak, že na substrát dáte kameny, které kočce znemožní zahrabávání exkrementů.

Chemie kočkám opravdu nevoní, Foto: Madhourse / Shutterstock

Pozor na chemii, kočky ji nemají rádi

Minimálně jednou týdně byste měli vyměnit podestýlku. Frekvence výměny závisí na tom, kolik doma máte koček. Při každé úplné výměně podestýlky záchod umyjte horkou vodou a jemným čisticím prostředkem, který ale příliš nevoní. Vyhněte se čistícím prostředkům typu savo nebo bělidlo, protože chemie kočkám opravdu nevoní a pak znovu mohou chodit jinam. V tomto případě doporučujeme dezinfikovat velmi horkou vodou nebo parním čističem, který bakterie spolehlivě vydezinfikuje.

Aby kočičí záchod v průběhu jeho používání kočkou příliš nezapáchal, používá někdo vonnou podestýlku. I to však může kočky od chození na záchod odradit. Proto doporučujeme na dno kočičího záchodu a pod podestýlku v hrubší vrstvě nasypat jedlou sodu, která pohltí zápach. Kočičí záchod umístěte tak, aby kočka měla soukromí a vy jste jej neměli na očích. Ale zase dejte pozor na to, ať k němu nemá kočka příliš obtížný přístup.

 

Zdroje: