Jaké fígle můžete použít při čištění odpadů?

Jaké fígle můžete použít při čištění odpadů?
Ucpané odpady v domácnosti jsou nepříjemné hned z několika důvodů. Voda v umyvadle, ve dřezu a ve sprchovém koutě jednoduše přestane odtékat po tom, co se odpad ucpe.  Nemluvě o ucpaném odpadu záchodu, který je značně nepříjemný. Mimo to ucpaný odpad také zapáchá. Jak na čištění odpadů.

Na ucpaný odpad nemusíte brát ty nejagresivnější čistící prostředky

Otázka ucpaného odpadu je snadná pro ty, kteří bezmyšlenkovitě sáhnou po tom nejagresivnějším čistícím prostředku plném chemie. Tyto prostředky zaručeně odpad uvolní, životnímu prostředí ani zdravému prostředí vaší domácnosti však nepřispějí. Paradoxem je, že kromě vakuového zvonu na čištění ucpaného odpadu můžete ekologicky použít také ocet a jedlou sodu.

Jedlá soda a ocet zprůchodní každý odpad a zbaví ho zápachu

Proč si začínat s agresivní chemií, když doma ve spižírně máte vše, co k čištění ucpaného odpadu potřebujete? Využijte čistící a odmašťující sílu jedlé sody a kyselost octa, který pohlcuje zápach. Ocet a jedlá soda mezi sebou navzájem reagují, což je v tomto případě jen dobře. Nechte ocet a jedlou sodu, ať se mezi sebou poperou ve vašem odpadu!

  • Ucpaný odpad zkuste prošťouchnout vakuovým zvonem.
  • Z odpadu odstraňte všechny nečistoty, které odstranit zvládnete.
  • Do odpadu nasypte jeden hrnek jedlé sody.
  • Jedlou sodu zalijte hrnkem octa.
  • Směs nechte v odpadu působit minimálně půl hodiny, klidně i déle.
  • Po uplynutí potřebné doby odpad prolijte vařící vodou.

Co odpad ucpává nejčastěji a jak ucpanému odpadu předcházet?

Abyste odpad nemuseli čistit každou chvíli, pořiďte si do dřezu, vany i umyvadla speciální síta na odtok, která zachytí všechny mechanické nečistoty. Odpady nejčastěji ucpávají lidské vlasy, chlupy, vodní kámen a mýdlové usazeniny. V případě kuchyňského dřezu to jsou pak zbytky jídla a mastnota.

Na vyčistění odpadu můžete použít i směs soli a octa, směs citrónové šťávy a jedlé sody nebo peroxid vodíku. Velmi účinný je takzvaný čaj z kompostu. Ten lze získat během kompostování biodpadu ve speciálních, převážně domácích nádobách. Ty jsou uzpůsobené tak, že během rozkladu cennou tekutinu zachytávají a vy ji pak můžete použít nejen jako hnojivo na květiny, nýbrž i jako čistič ucpaného odpadu.

 

Zdroje: