Čištění sprchového koutu nemusí být drama. Víte, jak na to?

Čištění sprchového koutu nemusí být drama. Víte, jak na to?
Protože sprchový kout využíváme každý den, měli bychom jej pravidelně i čistit. Na trhu je dostupná celá řada mycích prostředků a pomůcek. Vy si kromě nich můžete poradit i s octem, citrónovou šťávou a jedlou sodou. Jak na čištění sprchového koutu?

Čištění sprchového koutu běžnými přípravky z drogerie

Největším strašákem každého sprchového koutu je mýdlo a voda, která na skle a na kachličkách vytváří usazeniny a nevzhledné mapy. V drogerii určitě seženete ten správný čistič na sprchový kout. Výhodou produktů z drogerie může být zajištění větší odolnosti proti opětovnému zašpinění. Ovšem pokud se chcete vyhnout chemii, využijte to, co máte doma – ocet, citrónovou šťávu, jedlou sodu.

Ekologické čištění sprchového koutu tím, co máte běžně doma

Ekologicky vyčistit celý sprchový kout vám pomohou běžné přísady, které máte doma. Jedlá soda, ocet i citrónová šťáva. Jedlá soda pomůže odstranit vodní kámen i usazené mýdlo. Ocet zase finálně vyleští skla a zbaví sprchový kout plísně a zápachu. Citrónová šťáva odstraní usazený vodní kámen a jiné běžné nečistoty sprchového koutu. Víte, že špinavý sprchový kout je zdrojem plísní a bakterií? Odnést si z něj můžete mimo jiné i mykózu nohou.

Jak na čištění skla?

Pro dokonalé vyčištění skla sprchového koutu si smíchejte jedlou sodu a vodu v takovém poměru, aby vám vznikla hustá mycí pasta. Tu pak houbičkou naneste na sklo sprchového koutu a krouživými pohyby sklo umyjte. Poté sklo opláchněte a rozprašovačem na něj naneste neředěný ocet s citrónovou šťávou. Vyleštěte dosucha hadříkem nebo stěrkou. V čištění skla vám pomůže i pravidelnost. Budete-li sklo splachovat a dosucha utírat hadříkem po každém sprchování, usadí se na něm méně vodního kamene a mýdla. 

Pozor na čištění kachliček z přírodního kamene

Také s čištěním kachliček vám pomůže jedlá soda nebo ocet, který má mírně dezinfekční účinky a pohlcuje zápach. Na přírodní kámen však ocet nikdy nepoužívejte, protože by mohl způsobit nenávratné skvrny.

Čištění kolejnic dveří

Na čištění usazené špíny v kolejnicích sprchového koutu si vezměte na pomoc zubní kartáček a znovu účinnou pastu z jedlé sody. Nepřístupná místa můžete vystříkat octem a nechat působit. Špína se rozpustí a vy ji pak jen spláchnete.

Sprchový kout můžete dokonale umýt také parním čističem. Jeho výhodou je, že nepotřebujete žádné chemické prostředky. Velmi horká pára zvládne vyčistit ty největší nečistoty, sprchový kout vydezinfikuje i vyleští. 

Také s čištěním kachliček vám pomůže jedlá soda nebo ocet, Foto: JPC-PROD / Shutterstock

U sprchového koutu nezapomeňte na odpad.

  • Odstraňte všechny větší nečistoty z odpadu.
  • Nasypte do něj hrníček jedlé sody.
  • Sodu zalijte hrníčkem octa.
  • Nechte působit alespoň půl hodiny.
  • Poté spláchněte velmi horkou až vařící vodou.

Čištění sprchového koutu nemusí být drama. Teď už víte, jak na to! 

 

Zdroje: