Co obnáší čištění dřevěné podlahy a jak postupovat?

Co obnáší čištění dřevěné podlahy a jak postupovat?
Dřevěná podlaha může být korunkou krásy vašeho celého domu. Podlaha z pravého tvrdého dřeva rozhodně není nejlevnější, a proto je nanejvýš nutné, abyste se o ni dobře starali. Přitom rizikové může být už samotné vytírání.

Voda a dřevo moc nejdou dohromady

Je vždy dobré na dřevěnou podlahu používat jen ty prostředky, které jsou doporučené jejím výrobcem. Když si nejste jistí, jaký prostředek byste měli na svou podlahu používat, spolehněte se vždy na jemné mýdlo a obyčejnou vodu. Tím nic nezkazíte. Velmi důležitá je také technika vytírání. Dřevěnou podlahu byste měli vytřít co nejrychleji, aby na ní voda nestála. Je známo, že voda a dřevo moc nejdou dohromady. Dřevěná podlaha vám za přebytečné namočení moc nepoděkuje. Vždy se tedy ujistěte, že jste mop řádně vyždímali.

Jak postupovat při vytírání dřevěné podlahy?

Aby vytírání dřevěné podlahy bylo co možná nejefektivnější, napřed ji vysajte a zameťte. To podlahu zbaví drobků a vaše vytírání bude mnohem rychlejší. Do kýble naberte teplou vodu s jemným mýdlem a podlahu rychle vytřete. Přitom mop co nejvíce vyždímejte a při vytírání se snažte o to, abyste na podlaze nezanechali příliš mokré plochy. Pomůže, když při vytírání otevřete okna. Průvan vám pomůže podlahu rychleji vysušit.

Dřevěná podlaha je bezesporu krásná. Foto: Photographee.eu / Shutterstock

Co na dřevěnou podlahu rozhodně nepoužívat?

Při vytírání dřevěné podlahy v žádném případě nepoužívejte:

  • agresivní chemické prostředky,
  • bělící prostředky,
  • jedlou sodu,
  • ocet,
  • citrónovou šťávu,
  • abrazivní čističe,
  • hrubou sílu.

Vyhněte se také voskové a olejové péči s výjimkou přípravků, které na vaši podlahu doporučuje její výrobce. V případě, že to s voskem a podobnými přípravky přeženete nebo je nanesete neodborně, hrozí, že se na podlaze budou tvořit žmolky a fleky.

Dřevěná podlaha je bezesporu krásná, o její výjimečnost je však zapotřebí pečovat. Teď už víte, jak na to. 

 

Zdroje: