Znáte nejlepší způsoby čištění bot?

Znáte nejlepší způsoby čištění bot?
Boty nás reprezentují... To bezpochyby. Důležitý přitom není ani tak jejich styl jako jejich čistota. Špinavé boty o svém nositeli leccos vypovídají a nic hezkého to není. Ale jak jim vrátit jejich původní čistotu? Známe ty nejlepší způsoby čištění bot!

Jak boty vyčistit? Záleží na jejich materiálu!

To, jak boty nejlépe vyčistíte, závisí na materiálu, ze kterého jsou vyrobeny. Ať už se však jedná o jakékoliv boty, nikdy nepodlehněte pokušení hodit špinavé boty jednoduše do pračky. Ačkoliv se můžete na internetu dočíst, že prací program boty zvládnou, není to pravda. Prací program je pro boty příliš náročný a způsobí rozlepení jejich částí. To se ostatně může projevit až později. Můžete mít boty látkové, kožené, semišové, boty z korku nebo s provázkovou podrážkou. Každé boty si přitom zaslouží jemné zacházení a pokud možná co nejmenší namáčení.

Čištění bot krok za krokem

  •  Z bot nasucho odstraňte všechny hrubé nečistoty a bláto.
  • Smíchejte teplou vodu s mýdlem a kartáčkem čistěte skvrny na látce.
  • Na gumové části boty a spodek podrážky použijte směs vody a jedlé sody, kterou smícháte do husté pasty.
  • Snažte se boty nenamáčet plošně. Při jejich špatném uschnutí hrozí zatuchnutí a tvorba plísně.
  • Tkaničky a vložky z bot vyndejte a můžete je vyprat v pračce.
  • Mastné fleky na semišových botách odsajte a skvrnu vyčistěte vodou s mycím prostředkem.
  • Kožené boty vyčistíte vodou a mýdlem. Nezapomeňte ale na jejich následné ošetření olejem a vazelínou na kůži. Seschlá kůže může popraskat.
  • Umyté boty neházejte do sušičky na prádlo. Nechte je volně uschnout na šňůře na sluníčku nebo na parapetu. Umyté boty můžete umístit vedle topení.
 Na trhu je dostupná celá řada sprejů, které dokážou zápach potlačit, Foto: Nor Gal / Shutterstock

Trápí vás zápach z bot?

V případě bot vás nemusí trápit pouze špína, nýbrž i zápach. Ten může dokonce ovlivnit i vaše sebevědomí. Na trhu je dostupná celá řada sprejů, které dokážou zápach potlačit. Jednoduše můžete zápach vyřešit i pomocí jedlé sody. Prášek jedlé sody nasypejte do bot a nechte působit nejlépe přes noc. Ráno sodu vysajte vysavačem. Prášek sody absorbuje vlhkost i zápach.

 

Zdroje: