Jaké způsoby můžete zvolit pro čištění dětských hraček?

Jaké způsoby můžete zvolit pro čištění dětských hraček?
Dětské hračky patří mezi věci v domácnosti, ke kterým se s hadříkem a mycím prostředkem budete vracet opakovaně. Zvlášť vytížené dětské hračky jsou nositeli nejrůznějších mikrobů a bakterií, které ohrožují zdraví vašich dětí. Jak vyčistit dětské hračky?

Na část dětských hraček pomůže pračka a vysoká teplota vody

Dětské dečky na hraní, polštářky, usínáčky a zejména pak všechny plyšové hračky v čistotě nejsnadněji udržíte za pomoci pračky. Teplota vody by měla mít minimálně 60 °C. Právě tato teplota spolehlivě ničí všechny bakterie. Pokud dětské plyšáky nehyzdí zvlášť odolné skvrny, není nutné je přímo vyvařovat. Použít však můžete dezinfekční prostředek na prádlo.

Bakterie na dětských dečkách a plyšácích spolehlivě zničí i sušička prádla. Díky ní nebudou muset vaše děti na usušení plyšáků dlouho čekat.

Další část hraček zvládnete umýt v myčce

Je doporučeno dětské hračky omývat a dezinfikovat alespoň jednou do týdne. Při velkém objemu hraček je pak nemožné, abyste každou z nich brali do ruky a přetírali ji hadříkem namočeným v dezinfekci. I proto se s dalšími hračkami nepárejte a dejte je do myčky na nádobí. I zde vysoká teplota vody spolehlivě zničí všechny bakterie. Do myčky můžete dát všechny celistvé hračky z plastu, které nemají baterky a kterým voda jednoduše nevadí.

Na dětské hračky použijte prostředek s dezinfekčními účinky, Foto: AllenChen_001 / Shutterstock

Hračky, které potřebují výjimečnou péči

No a pak jsou tady hračky, které potřebují váš osobní přístup, protože obsahují baterky či jiné na vodu náchylné části. Tyto hračky nezbývá než jednotlivě přetřít hadříkem, který namočíte v čistícím prostředku. Obyčejný prostředek na nádobí přitom nestačí.

Na dětské hračky použijte prostředek s dezinfekčními účinky, který spolehlivě zničí všechny bakterie. Zároveň se však ujistěte, že je tento přípravek vhodný na ošetření dětských hraček, které přicházejí do bezprostředního kontaktu s dítětem. Pokud by se jednalo o nějaký agresivní čistič, který by nevyprchal, mohlo by takové čištění dětských hraček ohrozit zdraví vašeho dítěte.

Jako rychlou pomoc použijte dezinfekční ubrousky, kterými umyjete dětskou hračku po tom, co ji vaše dítě upustí například na podlahu v čekárně dětského lékaře. 

 

Zdroje: