Sezóna grilování se blíží! Víte, jak na čištění grilu?

Sezóna grilování se blíží! Víte, jak na čištění grilu?
Zahradní gril vám může přinést spoustu potěšení, ale i spoustu starostí při jeho čištění. Pojďme si přiznat, že sice se lépe griluje než se gril čistí, ale někdo to udělat musí. Nejlepší je k čištění grilu přistupovat zodpovědně po každém grilování.

Víte, že můžete gril vyčistit pivem?

Z běžných přípravků, které můžete na čištění grilu použít, může být po grilování nejpřístupnější právě pivo. Po tom, co z grilu vysypete všechen popel a žhavé uhlíky (dejte pozor, kam je sypete, ať nevznikne požár), nalijte ještě do žhavého grilu pivo, gril zavřete, počkejte na to, až se orosí a pusťte se do čištění. Na čištění si vezměte kartáč nebo houbičku. Pivo grilu zajistí lesk a čistotu.

Čištění grilu párou

Gril rovná se mastnota a usazeniny. Tato špína může být někdy tak silná, že ji běžnými čistícími prostředky neumyjete. Pak nezbývá, než se do ní pustit párou. Máte parní čistič? Tak to máte velkou výhodu. Neschovávejte ho doma a ven ho vyneste pokaždé, co grilujete. Horké páře neodolají ani ty nejsilnější usazeniny. Přitom můžete vyčistit gril ekologicky za použití jen minima čistících prostředků.

Gril můžete vyčistit také za pomoci octu, Foto: Arina P Habich / Shutterstock

Čištění grilu jedlou sodou

K drátěnému kartáči nebo drátěnce (která se na čištění grilu hodí nejvíce) si vezměte na pomoc jedlou sodu. Právě jedlá soda vyniká svou odmašťující silou. Její abrazivita vám pomůže i od větších usazenin. Jedlou sodu použijte následovně:

  • Smíchejte jedlou sodu s horkou vodou v takovém poměru, že vám z toho vznikne hustá kaše.
  • Pastu z jedlé sody drátěnkou nebo houbičkou naneste na každé špinavé místo grilu.
  • Jedlou sodu nechte působit klidně i přes noc.
  • Druhý den jedlou sodu spolu se špínou odstraňte pomocí houbičky a horké vody.

S čištěním grilu vám pomůže ocet

Gril můžete vyčistit také za pomoci octu. Ten nejen odmašťuje, nýbrž i pohlcuje zápach. Ocet můžete použít spolu s jedlou sodou, se kterou reaguje a má tak větší účinek. Ocet si můžete nalít do rozprašovače, se kterým se lépe manipuluje.

 

Zdroje: