Velká vášeň Karla III.: Králův zájem o udržitelné zemědělství dovedl, tehdy ještě prince Charlese, i do Česka

Velká vášeň Karla III.: Králův zájem o udržitelné zemědělství dovedl, tehdy ještě prince Charlese, i do Česka
Zájem nynějšího britského krále Karla III. o udržitelnost, a především ekologické zemědělství je vyhlášený po celé zemi. Tyto myšlenky už aplikuje i ve svých královských rozhodnutích. Jeho vlastní firmu však možná převezme syn.

Už jako princ z Walesu se novopečený král Karel III. zajímal o zemědělství. Největší důraz vždy kladl na ekologii a udržitelnost. Podle jeho slov pramení tato vášeň z toho, že vyrůstal na královských venkovských sídlech a k přírodě měl blízko. Byl jedním z prvních průkopníků environmentalismu a upozorňoval na problémy týkající se životního prostředí dříve, než se staly celosvětovým tématem. V 70. letech poukazoval na problematiku likvidace plastů a zabýval se také např. globálním oteplováním nebo emisemi.

Duchy Home Farm

Jakožto dlouholetý následník trůnu měl Karel III. dostatek času věnovat se své vášni - udržitelnému zemědělství. Začal tím, že jeho sídlo Highgrove převzalo principy ekologického zemědělství. A protože je pro nového krále důležité také, čím se stravuje, založil ekofarmu Duchy Home Farm, která byla základem vzniku dodnes fungující firmy Duchy Originals, jež proslula svými ovesnými sušenkami.

Od doby, kdy byla jejich receptura vyladěna, což trvalo údajně 18 měsíců, se za zbývajících cca 30 let nezměnila a stala se tak téměř národním kulturním dědictvím. Jejich charakteristickou chutí se Britové rádi oblažují při tradičním čaji o páté.

Původní myšlenka společnosti byla distribuovat na trh produkty místních farmářů, kteří se starají o kvalitu svých potravin, udržitelnost zdrojů a ochranou půdy a celkově životního prostředí. Ze začátku se takové produkty objevovaly ve vybraných prodejnách, jenže počátek 21. století přinesl firmě propad a ta tak byla nucena podepsat smlouvu s velkým obchodním řetězcem.

V nové funkci již ale Karel III. avizoval, že na provoz společnosti už nebude mít kvůli státním povinnostem tolik času, a je tedy pravděpodobná možnost, že její vedení přenechá svému nejstaršímu synovi - princi Williamovi. Ten sice otcovu vášeň tolik nesdílí, ale ctí tradici rodinného podniku.

 Karel III. vždy kladl důraz na ekologii a udržitelnost, zdoj: Singha Songsak P / Shutterstock

Návštěva české eko vesnice

Králův zájem o udržitelné zemědělství dovedl, tehdy ještě prince Charlese, v roce 2010 i do naší vlasti na hranici mezi Moravou a Slezskem, kde se nachází vesnička Hostětín. Ta se zabývá ochranou životního prostředí v rámci zemědělství i bydlení, díky čemuž si přitáhla pozornost britského následníka trůnu, jenž tehdy počastoval vesnici svou dvouhodinovou návštěvou.

Foie gras už v Buckinghamském paláci neochutnají

Novému panovníkovi záleží také na tom, jak je zacházeno se zvířaty, která jsou na královském dvoře servírována. A jelikož také jako hlava státu chce jít příkladem a své názory prezentovat v praxi, jedním z jeho prvních rozhodnutí na pozici hlavy státu byl zákaz servírování slavné pochoutky foie gras nejen na svých sídlech, kde tento zákaz již platí roky, ale ve všech sídlech patřící královské rodině.

Jde totiž o způsob, jakým se zachází s husami, jejichž játra kuchaři na tuto lahůdku používají. Krmeny jsou násilně hadičkou přímo do žaludku a chovatelé jim zamezují pohyb. Tímto docílí toho, že jim játra nepřirozeně rychle narostou a obalí se tukem, což je pro zvířata velmi bolestivé a omezující.

Zdroje článku: