Jak pečovat o bromelii, nenáročnou exotickou krasavici, která ozdobí každý interiér

Jak pečovat o bromelii, nenáročnou exotickou krasavici, která ozdobí každý interiér
Bromelie jsou rostliny, jejichž pěstování se podobně jako je tomu s orchidejemi, věnuje mnoho vášnivých zahradníků. Jsou to charakteristické rostliny Latinské Ameriky a Západní Indie. Slouží k ozdobení bytů, protože jsou stálezelené a na péči nenáročné a nepotřebují přímé sluneční světlo.

Bromelie vypadá jako růžice s masitými listy světle zelené barvy. Z listů se rozprostírá květ, který má obvykle silnou a jasnou barvu jako červená a žlutá. Pokud rostlinu pěstujete opatrně a na správných místech, můžete se dočkat i plodů. Květy bromélií mohou mít různé tvary, hlavně podobu klasu nebo tvarem připomínající trychtýř.

Umí využít každé množství světla, proto se jim daří i v bytech. Rostlina by v bytě měla být umístěna tam, kde je dobrý jas, ale je třeba se vyhýbat přímému slunci, protože by to mohlo způsobit spálení listů. V zimě musí být umístěny daleko od chladu, průvanu a studené vlhkosti. Podle jednotlivých druhů se potom volí vzdálenost od přímého zdroje tepla.

Půda a květináč

Půda, kde je rostlina umístěná, musí být tvořená z části z písku. Bromelie je epifytickou rostlinou, a právě takovou lehce propustnou půdu vyžaduje. Kořeny jsou velice křehké, a proto se musí při každoročním přesazování postupovat velmi opatrně. Květináč by měl být dostatečně vysoký, aby se kořeny při manipulaci nepoškodily.

(Epifytické rostliny jsou rostliny, které rostou na jiných žijících rostlinách. Vyskytují se zejména v tropických deštných pralesích, přichytávají se svými kořeny ke kmenům a větvím stromů a čerpají vlhkost ze vzduchu a kořeny potom z prasklin v kůře na rostlině, kde se usadily, čerpají živiny.)

Zalévání

Pokud jde o zavlažování, budete muset začít s intenzivní zálivkou od března a skončit v říjnu. Zalévá se půda i listy, a to se je třeba provádět tak často, aby měla stálou vlhkost. S příchodem chladnějšího období se potom zalévá 1-2 měsíčně, aby nezačala hnít. Samozřejmě se zálivka a rosení musí přizpůsobit místu, kde je rostlina umístěná. Ne každá si libuje na parapetu nad radiátorem. Jde o individuální přístup, podle určitého druhu rostliny, kterou budete pěstovat.

Hnojení

I pro hnojení se musíme řídit prostředím, kde rostlina je. Pokud je teplo, uvítá hnojení zálivkou každých 20 dní, v chladnějším prostředí to stačí mírně jednou za měsíc. Upřednostňují se hnojiva bohatá na dusík a draslík, aby se podpořilo kvetení a vývoj nové vegetace.

Zdroj: Naywan / Shutterstock

Prořezávání

Pokud se bude rostlině dařit, bude potřebovat dokonalé prořezávání pokaždé, když vstoupí do vegetativního růstu. Úpravy nutí rostlinu zahušťovat listy, a v důsledku toho budete mít mnohem kompaktnější exemplář.

Množení

K reprodukci v přírodě velmi často dochází tak, že se výhonky z mateřské rostliny uchytí v její blízkosti. Děje se to i v květináči. Nechte je nějaký čas tam, než povyrostou. Když je přesadíte, potřebují hodně písčitou půdu a mnohem menší květináč.

Květenství a nemoci

Bromelie je rostlina, která může generovat krásné květenství, i když je velmi malá. Vše závisí na podmínkách, které ji vytvoříte a na hnojení.

Je třeba si také všímat nemocí. Rostlina je silně náchylná především na hnilobu, pokud není půda dostatečně propustná a je příliš zalévaná. Platí, že ve vlhčím prostoru se méně zalévá. Využívá vlhkost ze vzduchu. V suchém panelákovém prostředí ji naopak bude dělat dobře pravidelné rosení, pokud možno dešťovou nebo odstátou vodou. Pokud je napadena parazity, je třeba ji chemicky ošetřit.

Zdroj:

  • autorský článek