Michelle Obama: Činorodá dáma, která se rozhodla svůj život nepromarnit

Michelle Obama: Činorodá dáma, která se rozhodla svůj život nepromarnit
Michelle Obama je americká právnička, spisovatelka a bývalá první dáma Spojených států. Už dávno předtím, než se zabydlela v Bílém domě, se angažovala v celé řadě prospěšných aktivit a stihla toho už hodně.

Michelle Obama (narozená jako Michelle LaVaughn Robinson) se narodila 17. ledna 1964 v Chicagu, v Illinois. Michelle vyrostla v komunitní oblasti South Shore. Její otec trpěl roztroušenou sklerózou a jeho nemoc pro ni byla emocionálně velmi těžká. Proto se s nadšením vrhla do studia, aby se zaměstnala. Navštěvovala Princetonskou univerzitu, kde vystudovala sociologii a absolvovala afroamerická studia. Během studia na Princetonu se intenzivně zapojila do akademické a kulturní skupiny s názvem The Third World Center, která podporovala studenty menšin. Michelle později získala právnický titul na Harvardské právnické fakultě v roce 1988. 

Zdroj: Autor: Dawid K Photography / Shutterstock

Michellein otec zemřel v roce 1991 a během této doby také zemřel její blízký přítel na rakovinu. Tato úmrtí ji přiměla zamyslet se nad svým přínosem pro společnost. Po právnické fakultě pracovala v Chicagské advokátní kanceláři, kde se seznámila se svým manželem, budoucím prezidentem Barackem Obamou. Jejich vztah začal obchodním obědem a později se sblížili na setkání komunitních organizací. Zpočátku s Barackem nechtěla randit, protože věřila, že jejich dobrý pracovní vztah se tím naruší. Jenomže nakonec se stejně zamilovala a rozum šel stranou. Vdala se 3. října 1992.

Michelle opustila dosavadní práci a začala pracovat ve veřejné správě města Chicaga. V roce 1993 se stala výkonnou ředitelkou chicagské kanceláře Public Allies, neziskového vzdělávacího programu, který pomáhal lidem rozvíjet dovednosti pro budoucí kariéru ve veřejném sektoru. Michelle nastoupila na University of Chicago v roce 1996 jako proděkanka studentských služeb a rozvíjela první program obecně prospěšných prací na univerzitě.

Poté pracovala pro nemocnice v Chicagu od roku 2002 jako výkonná ředitelka pro vztahy s komunitou a vnější záležitosti. Mezitím byl Barack zvolen do senátorského křesla v roce 2004. 

Poté, co byl její manžel zvolen prezidentem, odložila své vlastní kariérní ambice na vedlejší kolej, aby sloužila jako první dáma.

Od roku 2017, kdy Obamovi předali žezlo novému prezidentskému páru, vzali opět otěže svého osudu do svých rukou. Michelle vyměnila kostýmky a nehybné účesy za pohodlné sportovní oblečení a rozevláté vlasy a pustila se do nových aktivit. Vydala autobiografii a spolu s manželem vytvořili filmovou produkční společnost Higher Ground Productions, která podepsala partnerskou smlouvu s Netflixem na 50 milionů dolarů. 

Nyní Barack a Michelle Obamovi žijí ve Washingtonu DC, v sídle, které údajně koupili za 8,1 milionu dolarů. 

Zdroj: