Do Bavorska nejen za nákupy, ale třeba i na nezapomenutelný víkendový výlet

Do Bavorska nejen za nákupy, ale třeba i na nezapomenutelný víkendový výlet
Pokud patříte mezi milovníky Šumavy a toulky zdejší magickou krajinou vám zlepší náladu, zbaví vás stresu a naplní vyrovnaností a pocitem sounáležitosti s okolní krajinou, můžete zabloudit i kousek dál, třeba do okresu Schwandorf, který se nachází v sousedství česko-německé hranice.

A nezapomeňte na kola, užijete si je!

Pokud navštívíte hornatou krajinu Hornofalckého lesa na krátký výlet během víkendu, zjistíte, že tato krajina nabízí takové přírodní bohatství, že si zde naplánujete příští dovolenou. Čekají vás příjemná městečka a vesnice jako z pohlednic, utopené v nekonečné zeleni okolní krajiny. Vodní plochy v hornofalcké oblasti vypadají, jako by neměly konce a na své si přijdou milovníci všech vodních sportů. Návštěvníky, kteří hledají klid a pohyb na čerstvém vzduch potěší rozsáhlé zalesněné pláně s dobře značenými turistickými a cyklistickými stezkami.

Zdroj: Autor: HaniPhoto / Shutterstock

Za trochou kultury a historie si můžete zajít třeba do skalních sklepů v Schwandorfu, nebo do řady muzeí, z nichž je nejznámější Hornofalcký skanzen v obcích Neusath a Perschen u městečka Nabburg.

V množství cyklostezek (1200 km) si vybere každý. Zajímavé jsou například stezky vybudované po bývalých železničních kolejích. Jednou z nich je Bavorsko-česká cesta přátelství vedoucí na trase Horšovský Týn – Nabburg. Mimořádným zážitkem pro milovníky přírody je turistická trasa Goldsteig, která vede nejkrásnější krajinou s kouzelnými výhledy do okolní krajiny. Navštívit na ní můžete hrad Trausnitz, Jakubský kostel u Fuchsbergu nebo muzeum v Oberviechtachu, věnované potulnému ranhojiči Eisenbarthovi.

Přátelská atmosféra hostinců přímo vybízí k ochutnávkám místních krajových specialit. Pro romantické duše je ideální hotel vybudovaný na starém hradním sídle Wernberg, který nabízí stylovou restauraci s místní specialitou, hornofalckým kaprem. Ten se v široké okolí připravuje uzený, obalovaný nebo na modro a zapíjí se místním pivem z malých lokálních pivovarů.

Přírodní park Hornobavorský les nabízí rozsáhlá údolí, lesy, skalní útvary, jezera idylické vesničky plné hradů, zámků a klášterů. K nejkrásnějším biotopům Bavorska patří vrch Ostrý. Pro sběratele minerálů je zde bývalá štola v Lamu. U jezera u obce Furth im Wald je možné spatřit některé druhy ptactva a rostlin, které jsou jinde vyhynulé.

Rodinný pobyt si lze zpříjemnit v celé řadě zábavních parků. Populární je Churpfalzpark v Loiflingu u Chamu, kde na děti čeká přes 400 zvířat. Oblast je známá také wellness a lázeňskými pobyty, z nichž nejznámější nabízí lázně Kötzting.

Stejně jako na české straně, i zde je historie spojená s výrobou skla. Navštívit lze sklárnu Alte Kirche v Lohbergu nebo galerii sklářského umění Gilbacht.

A letní návštěva tohoto kraje je jen předzvěstí možností, které lze v této nedaleké oblasti využit v zimě, ať už v moderních lyžařských areálech nebo na běžkařských trasách.

Zdroj:

  • Turistická příručka vydaná Plzeňským krajem: PLZEŇSKÝM KRAJEM A BAVORSKÝM PŘÍHRANIČÍM