Tip na bábovku bez mouky nejen pro celiaky

Tip na bábovku bez mouky nejen pro celiaky
Vzhledem k řadě možných kombinací bábovkového těsta vás nejspíš vůbec nepřekvapí, že lze bábovku upéct i bez mouky. Bábovka bez mouky je vhodná pro celiaky, pro ty, co rádi experimentují, i pro ty, kterým mouka doma zkrátka chybí.

A jde to i bez mouky!

Absence mouky ve spižírně vám rozhodně nemusí hatit plány na chutnou bábovku k odpolednímu kafíčku. Místo mouky lze použít řadu jiných, dokonce i zdravějších ingrediencí. Mouku lze přirozeně nahradit ovesnými vločkami, které jsou bezlepkové. U nich však pozor.

Ačkoliv jsou ovesné vločky přirozeně bezlepkové, s lepkem často přicházejí do kontaktu při zpracování, a tak si na obalu většinou přečtete upozornění, že i vločky mohou obsahovat stopy lepku. Na to musí brát zřetel hlavně ti, kteří trpí závažnou formou celiakie. Naštěstí pro ně už lze koupit ovesné vločky, které stopy lepku neobsahují.

Pokud ale celiakem nejste a lepek chcete vynechat hlavně kvůli zdravotnímu přínosu, běžné vločky jsou pro vás vhodné. Pokud nejste celiakem, nemusíte pšeničnou mouku vynechávat úplně, nýbrž ji stačí z poloviny nahradit některou z bezlepkových mouk, nabízí se mandlová, konopná nebo kokosová. Jaké ingredience si bábovka bez mouky žádá?

Ingredience

  • 200 g vlašských ořechů
  • 200 g mandlí
  • 400 g ovesných vloček
  • 3 zralé banány
  • 3 vejce
  • 3 polévkové lžíce kakaa
  • 1 kg strouhaných jablek
  • med nebo sirup na doslazení

Jak umíchat těsto?

Ani v případě bábovky bez mouky vám příprava těsta nezabere spoustu času. Ořechy, vločky i mandle postupně rozemelte. Nemusí to být úplně jemný prášek, jde o to, aby tato směs částečně nahradila mouku. Klidně v ní mohou být i větší kousky. Na kaši rozmixujte také banán. Banán bábovku přirozeně osladí, a tak už nemusíte přidávat rafinovaný cukr. Ti, kterým se těsto zdá málo sladké, mohou na dochucení použít med.

gluten free
Bezlepkové alternativy, Zdroj: marekuliasz / Shutterstock

Do směsi ořechů a vloček přidejte banánovou kaši, vejce, kakao a nakonec i nastrouhaná jablka. Dobře propracujte. Kdyby byla směs příliš tuhá, přidejte mléko nebo vodu.

Směs dejte do dobře vymazané bábovkové formy a pečte v troubě, kterou jste si s dostatečným předstihem rozehřáli na 175 °C, asi 55 minut.

Překvapí vás, jak dokáže být bábovka bez mouky chutná. V závěru ani nepoznáte, že mouka během pečení chyběla. Tato bábovka je nejen bez mouky, nýbrž i bez cukru. Je tak opravdu zdravou variantou, která se na vašem stole může objevovat častěji. Kdo říká, že sladké pečení a zdravý životní styl nejde dohromady? V dnešní době, kdy je na trhu řada zdravých mouk a dalších ingrediencí, je to hračka.

Tip: Při pečení bábovky můžete experimentovat s různými druhy mouky, které mohou běžnou pšeničnou mouku v bábovce částečně nahradit. Nabízí se mandlová, rýžová, kokosová či dokonce kaštanová nebo konopná mouka.

 

Zdroje: