Když žirafa tančí s vlkem: 4 kroky k nenásilné komunikaci

Když žirafa tančí s vlkem: 4 kroky k nenásilné komunikaci
Útlá kniha je ochutnávkou respektujícího přístupu v komunikaci. Popisuje, jak se neztratit ve vlně výčitek a soudů, a jak nalézt střízlivou cestu k pochopení, namísto prosazování pravdy za každou cenu.

“Představ si, že jsi naštvaná na svého partnera, ale dokážeš to vyjádřit tak, aby to pochopil a necítil se napadený. Nebo ti tvá partnerka něco vyčítá a ty pochopíš, co potřebuje, aniž by ses cítil ublížený. Nebylo by to skvělé?” Začíná slibně knížka o laskavé partnerské komunikaci. Nahlíží na řešení konfliktů skrze vciťující se rozhovor bez poražených. Povzbuzuje nás k tomu, abychom se vzdali svých předsudků a nepřátelských představ a riskovali to, že budeme ostatní lidi opět vnímat nepředpojatě s jejich dobrými úmysly. 

Autorka knihy Serena Rustová používá k přirovnání našeho rozbouřeného ega sílu vlka a soucitného otevřeného srdce žirafí nadhled. Na konfliktech mezi vlkem a žirafou vysvětluje, jak nevědomě komunikujeme nejen v partnerství, ale i sami se sebou. 

“Čím jasněji vnímáme své potřeby a čím závazněji na ně odpovídáme a staráme se o jejich naplnění, tím méně ´vrčíme po vlčím´ na toho druhého.” Rustová vychází z myšlenky, že všichni máme potřebu se pochopit a naše konflikty jsou pouze tragickou reakcí na ignorování své přirozené touhy k porozumění. Na čtyřech krocích představuje, jak vytvořit most mezi vlčí jámou a žirafím rájem.  

1. krok: Pozorovat bez hodnocení

Popíšeme, co se stalo – co jsme viděli, slyšeli a mysleli. 

2. krok: Cítit – bez interpretování

Pozorujeme své pocity a sdělíme je nahlas. 

3. krok: Potřeby – místo strategií

Říkáme, jaká potřeba se skrývá za našimi pocity.

4. krok: Prosit – místo požadovat

Vyslovíme prosbu, ve které konkrétně sdělujeme, co bychom rádi. 

Knížka je bohatá na konkrétní příklady dialogů, při jejichž čtení si můžeme nové teoretické poznatky ještě více zafixovat. Krátké dialogy doplňují vtipné ilustrace. Nicméně přesto kniha není návodem, který změní naše konflikty mávnutím kouzelného proutku, ale spíš vtipným pošťouchnutím k zamyšlení se nad našimi nevědomými reakcemi.