Spánková paralýza

Spánková paralýza
Spánková paralýza je stav, který může nastav v průběhu probouzení, či usínání. Je charakteristická tím, že ačkoliv je člověk při vědomí, není schopen se pohybovat ani mluvit. Spánkovou paralýzu někdy doprovází lehké halucinace (člověk slyší, či cítí věci, které tam nejsou) a běžně vyvolává strach. Paralýza obvykle trvá do pěti minut, během kterých si jedinec projde peklem. V následujícím článku se podíváme na důvody vzniku paralýzy a představíme si prevenci.

Co dělat, když nás přepadne spánková paralýza?

Největší radou pro člověka, kterého postihne spánková paralýza, je nedělat nic. Hlavně zachovat klid a nepanikařit. V případě, že se dotyčný vzpírá, často dochází k silnějším doprovodným jevům paralýzy, mezi které patří sluchové halucinace, či problémy s dýcháním. Jsou popsány případy, kdy paralyzované osobě připadalo jako by jí na hrudníku seděla postava, která ji tlačila do matrace.

Pokud člověk nezůstane v klidu, znásobí se také pociťovaný strach, který paralýzu doprovází. Neschopnost se pohnout a mluvit přinutí přemýšlet nad možnými příčinami tohoto stavu. Paralyzovaného napadají důvody jako narušená mícha, problém s mozkem, mrtvice, infarkt, či myšlenky na smrt samotnou, jelikož se může objevit i pocit opouštění své fyzické schránky. Všechny tyto myšlenky jen prohlubují bezmoc postižené osoby.

Lidé, kteří paralýzou trpí, doporučují zůstat ležet a neustále si opakovat, že vše brzy přejde. Že to, co cítí a slyší, je způsobeno právě spánkovou paralýzou a že to zanedlouho vše odezní. Typicky tento stav trvá v rozmezí od dvou do pěti minut. Všichni se ale shodují na tom, že první zkušenost se spánkovou paralýzou je děsivá.

Je spánková paralýza příznakem vážných potíží?

Většinou tomu tak není. Usuzuje se, že ve většině případů je spánková paralýza příznakem toho, že se vaše tělo nepohybuje fázemi spánku plynule. Velmi zjednodušeně řečeno, mozek se probudí dříve než o tom informuje tělo. Na druhou stranu, pokud vás tento problém trápí opakovaně, měli byste vyhledat lékařskou pomoc. Opakovaná spánková paralýza může být příznakem skrytých psychiatrických problémů. Také může být vedlejším účinkem při užívání léků spojených s mozkovou aktivitou (ADHD, ADD), či při nadměrném užívání bylin a léků na podporu činnosti mozku.

K uklidnění, spánkovou paralýzou trpí přibližně jedna třetina lidí. Z toho pouze desetina jí trpí opakovaně. Běžně se objevuje v mladém věku, především před velkými testy dospělosti. Mezi společné rysy, které mají lidé trpící občasnou spánkovou paralýzou, patří vyčerpání, dlouhodobý stres a nepravidelný spánek.

Spánková paralýza
Zdroj: sezer66 / Shutterstock

Dá se léčit?

Na spánkovou paralýzu běžně není potřeba žádná léčba. Obecně se doporučuje vyřešit doprovodné stavy jakými jsou stres a vyčerpání. Po vyřešení těch největších problémů, po zbavení se emočního břemene, nastávají klidná rána a noci. Mezi další doporučení patří kontinuální zlepšování spánkových návyků. Každou noc se snažit spát šest až osm hodin, hodinu před spánkem nevykonávat žádné fyzicky a psychicky náročné činnosti, dát mozku před spaním čas na odpočinutí si od práce a jiné duševní činnost. A poslední informace. Pokud je váš život spojen se spánkovou paralýzou natolik, že se bojíte usnout, vyhledejte lékaře. Možná, že problém není v posteli, ale někde jinde.

Po plodném a úspěšném dni je skvělé ulehnout do peřin, přitulit se ke své partnerce, či partnerovi a strávit tak několik hodin klidným spánkem s občasným příjemným sněním. Ne každý má ale takové štěstí. Ne každý si může užít noci a probudit se ráno zcela odpočatý. Je dost možné, že se v dnešní stresem nabité době také setkáte se spánkovou paralýzou. Zůstaňte v klidu, procitnutí vašeho těla přijde o několik minut později. Po úplném probuzení se zeptejte sami sebe, co mohlo být důvodem tohoto stavu. Přeberte si vlastní život. Věci, které ovlivňují kvalitu našeho spánku, se často ukrývají v těch nejméně patrných záležitostech, s nimiž se potýkáme den co den. Najděte problém a pokuste se ho vyřešit. Hodně štěstí a mnoho krásných nocí.