Proč nám znepříjemňuje život akné? Odhalte příčinu pupínků

Proč nám znepříjemňuje život akné? Odhalte příčinu pupínků
Pupínky neznepříjemňují život jen dospívajícím. Akné je nepříjemným kožním onemocněním, které může postihnout prakticky kohokoli. V čem tkví jeho příčina a jak se ho zbavit?

Kdo trpí akné a proč

Nejčastěji trpí akné teenageři. Je to dáno hormonálními změnami v tomto věku. Pupínky se ovšem nevyhýbají žádné věkové kategorii. Výjimkou nejsou dospělí s akné nebo dokonce novorozenci a batolata.

Příčinou akné jsou ucpané vlasové folikuly. To vysvětluje i výskyt akné na typických místech, jako je obličej, záda a hrudník. Zde je totiž hustota folikulů nejvyšší.

Mazová žláza se ucpává především pod vlivem působení hormonů. Proto jsou akné ohrožení právě dospívající. Zodpovědné je za to působení androgenů. Jedná se o mužské pohlavní hormony, které se však běžně vyskytují i v ženském organismu.

Současně to i objasňuje, proč v dospělém věku trpí akné často ženy, které jsou více ohroženy hormonálními výkyvy pod vlivem menstruace či těhotenství.

Proč někdo akné nemá

Ucpaný vlasový folikul v některých případech sám bez následku zase zmizí, jindy se ale stane živnou půdou pro bakterie. To se projeví drobným zánětem, a tedy v konečném důsledku akné. Za akné jsou tedy spoluzodpovědné jednak nadměrná produkce mazu a jednak i změny v mikrobiální flóře lidské kůže.

Mechanismus vzniku akné byl již objasněn, důvody, proč jím někteří trpí a jiní nikoli, však ani současná medicína přesně nezná. Vliv se připisuje dědičnosti, stresu, podrážděné kůži nebo některým léčivům.

Jak se akné léčí

Akné je nutné včas řešit. Pupínky samozřejmě nejsou nakažlivé a neohrožují na životě. Jedná se nicméně o chronické onemocnění, jeho léčba je dlouhodobá. Akné představuje výraznou zátěž pro sebevědomí jednotlivce. Navíc mohou po tomto onemocnění zůstávat trvalé jizvy.

Běžnou léčbu tvoří především protizánětlivá léčiva, v těžších případech se předepisují antibiotika nebo deriváty vitamínu A. U žen ovlivňuje stav pleti rovněž užívání hormonální antikoncepce.