Zdravá a čerstvá fitness banánová bábovka

Zdravá a čerstvá fitness banánová bábovka
Jestliže držíte dietu kvůli zdraví nebo dbáte o svou štíhlou linii, vyzkoušejte nový recept na zdravou a čerstvou fitness banánovou bábovku. Je v něm použita celozrnná mouka, med a krásně voní skořicí.

Při redukční dietě se vůbec nemusíte zříkat pečení bábovek nebo koláčů či moučníků. Stačí klasické recepty nahradit zdravými a použít ingredience, které nezatíží žaludek a jsou prospěšné pro zdraví.

Ingredience na přípravu banánové bábovky ve fitness stylu:

  • 4 větší banány
  • 1 cl citronové šťávy
  • nízkotučný bílý jogurt
  • olej (můžete použít olivový, slunečnicový, hroznový, arašídový či kokosový)
  • 5 lžic medu
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • špetka soli
  • 1 hrnek špaldové mouky
  • 1 hrnek celozrnné pšeničné mouky
  • prášek do pečiva
  • 3 lžíce kakaa
  • čokoládové vločky nebo čokoláda nakrájená na kousky

Postup přípravy

Banány rozmačkejte na kaši. Ingredience si smíchejte v míse a pořádně prohněťte, aby se propojily. Čokoládové vločky můžete nahradit čerstvým ovocem nakrájeným na kousky nebo drobnějšími druhy ovoce, jako jsou třešně nebo borůvky. Také sušeným ovocem.

Zdroj: GSDesign / Shutterstock

Formu si vymažte olivovým olejem nebo takovým, jaký jste použili do bábovky. Olejů je nepřeberné množství. Můžete použít různé druhy, které dají bábovce pokaždé trochu jinou příchuť. Následně vylijte těsto do formy.

Fitness recepty jsou úžasné širokým spektrem ingrediencí od zajímavých typů mouky po různé druhy olejů až po nepřeberné množství sušených plodů a dalších zdravých ingrediencí včetně superpotravin.

Zajímavý je také vanilkový extrakt. Ten si můžete sehnat v obchodě v obyčejné nebo biokvalitě, ale také vyrobit doma. Domácí vanilkový extrakt se vyrábí tak, že do vzduchotěsné nádoby nalijete 300 ml čistého alkoholu, například vodky nebo lihu. Do něj namočíte dva až tři vanilkové lusky. Je vhodné je nakrájet na kousky, aby se lépe vymacerovaly. Ponechte je alespoň tři měsíce v chladu a suchu a poté lusky vyjměte. Můžete je v lahvičce i nechat, ale při vylévání extraktu do těsta použijte sítko, abyste zachytili kousky lusků a nespadly vám do těsta.

Špaldová mouka je výborná na pečení, má skvělou chuť a vůni a dodá těstu skvělé aroma. Společně s celozrnnou pšeničnou moukou je bábovka prostě úžasná. Vybírejte vždy mouky celozrnné. Celá zrna obsahují obal zrnka, který je plný minerálů a vitaminů. Celozrnná mouka je dobrá na zažívání a její trávení trvá dlouho, proto jste rychle zasyceni a zamezíte přejídání.

Jak upéct fitness bábovku

Fitness bábovka se peče úplně stejně snadno jako bábovka obyčejná. Rozpálíte si troubu na 180 °C a až bude teplá, tak vložíte formu s těstem do trouby. Pečte přibližně hodinu, aby se bábovka pořádně propekla.

Po upečení ji ponechte vychladnout a poté vyklopte. Horní stranu bábovky můžete dozdobit nějakým svěžím tvarohovým krémem nebo také jogurtovým a posypat ořechy či svěžím ovocem.

 

Zdroje: